Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Wilgentenen
Kijken bij De Eco Expeditie

Wilgen spotten!

Bomen en struiken zijn er in allerlei soorten en maten. Langs dit graspad staan dan ook veel verschillende soorten, waaronder meerdere soorten wilgen.

Sommige wilgen worden erg groot zoals de schietwilg. Deze imposante boom kan wel 20 meter hoog worden. Je herkent hem aan de smalle blaadjes met een beetje licht grijze gloed. Zie hem al staan?

Soms worden schietwilgen op een paar meter hoogte afgezaagd en worden de takken die ontstaan ter hoogte van de zaagsnede om de paar jaar geoogst. Knotwilgen noemen we dat.

Langs dit pad staan ook struikvormige wilgen zoals de grauwe wilg. Deze wilg wordt maximaal zes meter hoog, maar blijft vaak veel kleiner en altijd in de vorm van een struik. De blaadjes zijn veel breder en waar het bladsteeltje aan de boom zit, zijn twee kleine steunblaadjes aanwezig.

Informatie uit De Eco Expeditie

De wilg als medicijnkast

Wilgen horen bij het natte Nederland. Het zijn bomen en struiken van moerassige en natte bodems. Wilgen hadden in Nederland een belangrijke functie. Het wilgenhout werd gebruikt voor klompen, bezemstelen, fluiten, meubels en als stookhout. Mensen gebruiken al meer dan 2000 jaar de wilg. Zelfs in onze dijken zijn wilgentenen verwerkt. Ze werden tot matten gevlochten en deze “zinkstukken” verstevigden de dijken.

Daarnaast is de wilg een medicijnkast! Als dieren als koeien, paarden, schapen zich niet lekker voelen, eten ze wel eens bast van de wilg. Dat werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Hier zit namelijk salicylzuur in, een soort natuurlijke aspirine. Wij nemen meestal een “aspirine” die in de fabriek gemaakt wordt. Maar kauwen op een stukje wilgenbast werkt dus ook goed!

Maak impact met De Eco Expeditie

Nog meer wilgen plezier?

Wil je ook net zoals vroeger gebruikmaken van de wilg? Bekijk hieronder wat je zelf met wilgen kunt doen!

Wil je nog meer bijzondere wilgen zien? De alleroudste schietwilg van Zuid-Holland is ook te vinden in Den Haag. En wel aan het Ridderlaanplantsoen. Daar staat een exemplaar van 15m hoog en al bijna 130 jaar oud! 

Volg de route

Dit verhaal over wilgentenen maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: