Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Een kijkje onder water
Kijken bij De Eco Expeditie

De statige Hofvijver is van oorsprong een duinmeer en zit vol leven!

We staan hier bij de Hofvijver, het bekendste water van Den Haag. Als je zo naar deze vijver kijkt, is het eigenlijk niet meer voor te stellen dat het van oorsprong een duinmeertje was, waar de Haagse beek en de vroegere Bosbeek in uitmondden. Toch wordt de Hofvijver nog steeds gevoed door duinwater. Het water is nu afkomstig uit de Meijendel en bestaat uit deels gezuiverd rivierwater. Het heldere duinwater zorgt voor een rijk onderwaterleven. In de nacht vangen watervleermuizen – boven het water – insecten en als je goed kijkt kun je soms Mark, de parlementaire roodwangschildpad zien zonnen onder het torentje.

De Hofvijver heeft een rijk onderwaterleven met verschillende waterplanten, vissen en zelfs een hele zeldzame slak. In 2019 dook Ernst Raaphorst, ecoloog van het Hoogheemraadschap in de Hofvijver en maakte onderstaande video:

Informatie uit De Eco Expeditie

Zie je dat eilandje in de Hofvijver?

Dat is het ‘Netjus Eiland’ en is een ware biodiversiteitshotspot. En dan hebben we het niet over de grote aantallen halsbandparkieten die soms in de winter hier de nacht doorbrengen. Een team van onderzoekers vond in 2020 tijdens een korte bezoek maar liefst 40 verschillende bodemdieren zoals de brakwaterspringer een met rode stippen versierde miljoenpoot. Het hele verhaal kun je hier lezen.

En dan die naam ‘Netjus Eiland’, waar komt die vandaan?  Het zou kunnen afstammen van een Hongaars woord dat de ambassadeur van Hongarije gebruikte voor het eilandje in de Hofvijver tijdens een bezoek aan het buitenhof. Een verhaal is dat een groep beschonken, slapende mannen die door de politie op de Lange vijverberg werd aangesproken plechtig beloofden om hun slaaplek  So  neatly “as that Island” achter te laten. We zullen het wel nooit echt weten.

slak in hofvijver Den Haag
Maak impact met De Eco Expeditie

Iedereen doet wat!

Het water van de Hofvijver is tegenwoordig weer helder en fris. Toch valt er – net als in veel andere wateren – best veel afval. Dus let een beetje op in de buurt van water en neem je lege blikjes en flesjes meer naar huis of gooi ze in de afvalbak.

Help mee aan een schoner Den Haag! Op de website van Schoon doen we gewoon en Haagse Handen staan leuke schoonmaakacties. 

Ook organiseert de gemeente Den Haag twee keer per jaar de actie Schone Buurt in maart en september.

Volg de route

Dit verhaal over de Hofvijver maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop om direct in de app naar de route te gaan.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: