Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Een oude boom op een oude plek
Kijken bij De Eco Expeditie

Deze oude boom
was vroeger het middelpunt van postzegelverzamelaars uit heel Den Haag.

Kijk eens naar deze imposante boom. Het is een paardenkastanje van meer dan 140 jaar oud! Vroeger was het op woensdagen en zaterdagen onder deze boom een drukte van belang. Mensen met verzamelboeken, loupes en pincetten ruilden hier hun postzegels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze boom al sinds jaar en dag bekend is als de ‘Postzegelboom’.

De boom is heel geliefd in Den Haag. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw stopte de groei van de boom omdat er onder de grond onvoldoende groeiruimte was vanwege een oude fundering die nog onder de boom lag. Ondanks de economische crisis in die tijd, is er toch geld vrij gemaakt om deze fundering weg te halen.

Hoewel veel paardenkastanjes steeds vaker overlijden aan bomenziektes, is de Postzegelboom nog kerngezond. Deze boom maakt samen met bijna 800 andere paardenkastanjes onderdeel uit van een onderzoeksprogramma naar het voorkomen van deze ziekte. Lees hier meer over het Haagse onderzoek.

Informatie uit De Eco Expeditie

Wat heeft deze boom ons te bieden?

Bomen zijn enorm belangrijk voor een stad, dat beseffen we maar al te goed. Daarom besteedt de gemeente Den Haag steeds meer aandacht aan de voordelen die bomen opleveren voor een stad. Dat noemen we met een moeilijk woord ‘ecosysteemdiensten’. De gemeente heeft laten doorrekenen wat de Postzegelboom Den Haag allemaal oplevert. Bekijk de afbeelding.

Naast het bieden van ecosysteemdiensten, biedt deze boom ook kastanjes. De postzegelboom is namelijk een “witte paardenkastanje”. Vroeger gaven mensen enkele rijpe kastanjes aan paarden om ze van hoest te genezen. Toch zijn ze al snel giftig voor mensen en dieren. Je krijgt er misselijkheid en buikpijn van. Herten en wilde zwijnen kunnen ze wel eten. Kastanjes en hun saponinen worden wel medicinaal gebruikt. Maar dan met een specifieke kleine dosis. Zo maar een paardenkastanje eten is dus geen goed idee.

Maak impact met De Eco Expeditie

Welke kastanjes kun je wél eten?

De tamme kastanjes die in Nederland groeien, geven meestal kleine kastanjes. Je kunt die kastanjes poffen, koken of tot meel verwerken. Gekookte kastanjes kun je zo eten of pureren. Een klassieker is spruitjes met kastanjes! In Italië wordt met kastanjemeel gebruikt voor diverse zoete gerechten zoals pannenkoekjes “necci” en gebakjes “castagnaccio. Maar je kunt er ook muffins mee maken, of brood! Het smaakt heerlijk notig èn is glutenvrij!

Wil je er een keer mee koken? In de bossen en parken in Den Haag staan helaas niet zoveel tamme kastanjes. Het is echter een belangrijke voedselbron voor dieren. Ze hebben het nodig om de winter door te komen.. Daarom kun je beter de gekweekte kastanjes kopen. Kastanjemeel koop je bij de bio-winkel of online. In het najaar en de winter koop je verse tamme kastanjes (kestane) bij je Turkse supermarkt.

Wil je meer weten over eetbare wilde planten en paddenstoelen? Ga dan een keer mee met de Bosbaas!

Volg de route

Dit verhaal over de postzegelboom maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: