Welkom!

Bij De Eco Expeditie in
Mariahoeve, Den Haag

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Vlindertuin
Kijken bij De Eco Expeditie

Inheemse vlinders op een bijzondere plek

Loop circa 150 meter naar rechts, het pad af. Hier tref je een bijzondere vlindertuin. De vlindertuin Reigersbergen is in 1999 opgericht na het afgraven van een metershoge compostberg. Er kwam een mooi stukje grond vrij en hier ontstond een semi-openbare vlindertuin voor inheemse vlinders. Dit zijn dus vlinders die van nature al voorkomen in dit gebied. De vlindertuin kreeg van de heemtuin Madestein een kilozak met zaden van inheemse planten, speciaal voor vlinders. Hierdoor groeiden er drie korenbloemen en twee ganzenbloemen tussen het onkruid.

Vervolgens werd de tuin een steeds groter succes en werden er vaste planten geplaatst in 2000.

De vlindertuin heeft inmiddels de Gulden Klinker ontvangen. Dit is een waardering door de gemeente voor acties die hun omgeving schoner, veiliger of prettiger maken. Deze Gulden Klinker is ingegraven onder het witte naambord. Heb jij hem al zien liggen?

Informatie uit De Eco Expeditie

Rondvliegende
kleurtjes

In de maanden maart tot en met oktober zijn er veel vlinders te zien. In de maanden juli en augustus bloeien de vlinderstruiken die rondom de tuin groeien. Deze struiken trekken enorm veel vlinders aan. Je kunt de meest voorkomende vlinders herkennen op de bordjes. Deze staan in de vlindertuin in de maanden april tot en met oktober.

De eerste vlinder die je kunt zien vliegen is de citroenvlinder. Het mannetje is fel citroengeel en het vrouwtje is licht vanillegeel. In 2021 op Koningsdag zagen we voor het eerst het oranjetipje vliegen in de vlindertuin. Een vlinder met twee grote knaloranje vlekken op de beide vleugels.

Ook een bijzondere verschijning is de gehakkelde aurelia, met vleugels die gekarteld zijn.

Maak impact met De Eco Expeditie

 Neem zelf een kijkje!

Het hele jaar rond is de vlindertuin te bewonderen, maar alleen in de maanden maart t/m oktober zie je de vlinders vliegen. Je kunt de vlinders die je ziet vliegen aanmelden bij de Vlinderstichting.

In de Vlindertuin Reigersbergen werken vier enthousiaste vrijwilligers om de week op de dinsdagochtend. Wil je eens een keertje meehelpen? Stuur dan een mailtje.

Volg de route

Dit verhaal over de vlindertuin maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Mariahoeve,
Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: