Welkom!
Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.
Helaas!
De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.
De bomen van Karel, Liesje, Leentje en Lotje
De oudste en meest beroemde bomenlaan van Den Haag.
Bijna 500 jaar geleden liet Keizer Karel de Vijfde – als Graaf van Holland – op deze plek vier rijen lindebomen planten. Dit is de Lindelaan waarlangs Liesje (of Leentje) Lotje leerde lopen.
Het Lange Voorhout is een drukke laan, waar evenementen worden gehouden en geregeld zwaar verkeer overheen rijdt. Hierdoor is de grond onder Het Lange Voorhout – waar ook veel kabels doorheen lopen – de afgelopen 50 jaar veranderd. De bodem verdichtte en er was minder zuurstof, water en voeding voor de bomen beschikbaar. Daarom zijn er er speciale ondergrondse voorzieningen toegepast die zorgen voor meer zuurstof in de bodem en minder druk op de boomwortels. Ook is er voedzame grond aangebracht. Dit heeft de groeisituatie voor de lindebomen flink verbeterd.
De bomen van Karel, Liesje, Leentje en Lotje kunnen daarom weer vele jaren mee!
Zie hieronder een foto van de groeiplaatsverbetering op Het Lange Voorhout.
Liefde voor lieveheersbeestjes
Bomen hebben vaak een eigen specifieke insectensoort die dol is op de boom. Zo is de lindebladluis dol op de lindeboom. Dat is maar goed ook, want zo vormen lindebladluizen weer waardevol voedsel voor vogels die hun jongeren hiermee grootbrengen. Op plekken met veel lindebomen lukt het de vogels echter niet om de bladluizen op te krijgen. En omdat bladluizen een plakkerige substantie afscheiden, kan dat leiden tot veel overlast.
Daarom probeert de gemeente Den Haag het aantal bladluizen jaarlijks onder de duim te houden door larven van lieveheersbeestjes uit te zetten. Deze kleine eters, die verzot zijn op bladluizen, worden in kleine zakjes in de bomen gehangen om de bomen te bevolken. Meer weten over lieveheersbeestjes? Bekijk dan deze zoekkaart.
Wat kun je zelf doen tegen bladluizen en slakken?
Begin met te accepteren dat het er een beetje bij hoort. Elke plant is voedsel voor een dier. En elk dier is op zijn beurt weer voedsel voor een ander dier.
Overlast kun je beperken door in je tuin veel verschillende plantensoorten te planten. Heb je veel rozen of Hosta’s in je tuin? Grote kans dat je op enig moment een bladluizen- of slakkenplaag krijgt. Als je veel verschillende plantensoorten aanplant kunnen plaagdieren zich moeilijker verspreiden en is er af en toe hooguit een enkele plant die wordt aangetast.
Ook helpt het om natuurlijke vijanden te stimuleren. Wanneer er een koolmees in je tuin nestelt zullen die een flinke hoeveelheid bladluizen veroveren. Een paar vochtige rommelhoekjes met wat dakpannen, oude bloempotten en bladeren zijn ideale schuilplaatsen voor een pad. En die lusten een hoop slakken!
Volg de route
Dit verhaal over de lindebomen maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.
Je kan heel gemakkelijk langs alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.
Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.
Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.
Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd?
Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.