Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Zie jij het muurbloempje?
Rotsplanten in de stad
Kijken bij De Eco Expeditie

Tussen de stenen van deze 100 jaar oude muur, groeien bijzondere planten.

Hinnekende paarden, de klank van het slaan op metaal en de geur van paardenmest kon je tot het begin van de vorige eeuw hier aan het Smitswater horen. De stallen en hoefsmederijen zijn verdwenen, maar de kademuren zijn er nog steeds. 

Deze kademuren zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in de stad. Verschillende soorten varens en de muurleeuwenbek vinden hier hun verblijfplaats. Diverse varens – zoals de muurvaren, tongvaren, steenbreekvaren, eikvaren, mannetjesvaren en muurleeuwenbek – zijn hier te bewonderen. Op het onderstaande kaartje kun je zien welke muurplanten hier allemaal groeien. Kijk je mee?

Muurvaren

Tongvaren

Steenbreekvaren

Muurleeuwenbek

Eikvaren

Mannetjesvaren

Informatie uit De Eco Expeditie

Een groeiplaats voor planten…

Oude muren van kerken, kloosters, kades of vestigingswerken vormen een leefomgeving die in Nederland van nature niet aanwezig is. De vrij zachte, kalkrijke mortel (cement) die vroeger werd gebruikt, bleek na verwerking een uitstekende groeiplaats te zijn voor planten uit rotsachtig gebied. Op sommige muren komen dan ook heel zeldzame planten voor zoals de schubvaren. Op de Neherkade in Den Haag komt één van de grootste groeiplaatsen van Nederland voor.

Veel kades in Den Haag zijn aan vervanging toe. De palen waarop ze staan worden slecht en er is kans op verzakkingen. Met de kademuurvervanging verdwijnen groeiplaatsen van muurplanten. Den Haag gebruikt daarom voor de nieuwe kademuren een kalkrijke mortel, waar muurplanten later in kunnen wortelen. Daarnaast brengen we aan de achterzijde van de nieuwe muur een speciale laag aan die ervoor zorgt dat de muur voldoende vochtig blijft. Dit vergroot de kans op nieuwe muurplanten. Meer weten? Lees dan dit artikel van het Haagse Groen.  Wil je weten welke muurplanten in Den Haag groeien? Kijk dan eens op onze muurplantenkaart. 

Maak impact met De Eco Expeditie

Maak een eigen stapelmuurtje!

Door in je tuin een stapelmuurtje te maken, krijg je extra ruimte voor planten, maar maak je ook een plekje voor salamanders, kikkers, kevers en andere kleine beestjes. Zonnige muren worden door insecten gebruikt om op te warmen en wilde metselbijen leggen eitjes in gaten in de muren. Kortom, een (stapel)muur biedt ruimte voor veel soorten planten en dieren.

Een stapelmuur kun je gemakkelijk zelf maken, van natuursteen maar ook van hergebruikte stoepstenen, klinkers, oude dakpannen of bouwafval. Ook de tegels die vrijkomen bij het vergroenen van je tuin, kan je goed gebruiken voor een stapelmuur. Bouw je muurtje het liefst tegen een aarden wal aan zodat de achterkant voldoende vochtig blijft.

Gebruik verschillende materialen door elkaar heen zodat er kieren en gaten ontstaan waar planten tussen kunnen groeien en dieren kunnen schuilen. Planten zoals vetkruid, muurleeuwenbek, klokjesbloem, rode spoorbloem, huislook en cipreswolfsmelk doen het goed.

Volg de route

Dit verhaal over de muurplanten maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: