Welkom!

Bij De Eco Expeditie in
Mariahoeve, Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Roomservice voor bijen
Kijken bij De Eco Expeditie

Speciale ondergrond om de bijen een handje te helpen

Je kijkt hier uit over het meest oostelijke deel van de Schenkzone. De ondergrond is hier heel zandig. Dat komt omdat overbodige zand van de Hubertustunnel hier is verwerkt. 

Deze bloemrijke zone wordt – net als een groot deel van de ecozones – twee maal per jaar gemaaid om de zone vol bloemen te houden. Om te zorgen dat insecten ook vlak na het maaien kunnen overleven, laat de gemeente na elke maaibeurt ongeveer 20% van de bloemen staan. 

Om de wilde bijen een extra handje te helpen is hier een bijenhotel geplaatst. Een bijenhotel zorgt er voor dat een deel van de bijen hier hun eitjes kunnen leggen.

Informatie uit De Eco Expeditie

Wist je dat er in Nederland circa 360 soorten
bijen voorkomen?

De meest bekende bij is de honingbij. Dat is geen wilde bij omdat deze door imkers in kasten worden gehouden. Bijna alle wilde bijen leven ‘solitair’. Dat betekent dat ze zelfstandig door het leven gaan en geen onderdeel uitmaken van een groot volk, zoals honingbijen. Hommels behoren ook tot de bijen en zitten er een beetje tussen in. Ze leven wel in een groep, maar aan het einde van het jaar sterft het hele volk.

Bij veel wilde bijen overleven alleen de larven. Deze larven verpoppen zich in het voorjaar, worden volwassen, paren, leggen eitjes en gaan helaas weer dood. De eitjes komen uit en worden larven die weer overwinteren. 

Een groot deel van de wilde bijen leggen hun eitjes in holletjes in de bodem. Vaak op kale, zandige plekken of in steile wandjes. Andere wilde bijen maken juist weer gebruik van holle stengels van een braam, riet of grote grassen. Deze soorten maken ook gebruik van bijenhotels zoals je hier ziet. Omdat veel soorten in de grond nestelen, is de gemeente vorig jaar begonnen met het aanleggen van speciale zandige plekjes.

Maak impact met De Eco Expeditie

Maak je eigen bijenhotel!

In je tuin of op je balkon is de kans groot dat daar ook wilde bijen vliegen. Deze kun je een handje helpen door je eigen bijenhotel te maken.

Volg de route

Dit verhaal over de bijen maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag  te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: