Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

(Ver)plant eens een boompje!
Kijken bij De Eco Expeditie

Deze imposante kastanjeboom heeft een roerige geschiedenis en is zelfs een keer verhuisd.

De grote boom waar je nu naar kijkt noemen we in Den Haag de “Koekampkastanje”. Als je zo naar deze boom – met een gewicht van ruim 2 ton – kijkt, dan zou je denken dat deze boom al meer dan 100 jaar op zijn plek staat. Maar dat klopt niet. In 1997 is de boom voor de aanleg van de Koningstunnel over een afstand van 70 meter verplaatst. De boom heeft deze verplaatsing goed overleefd. Sowieso is het een taaie rakker. Aan het einde van de oorlog toen er in Den Haag een groot gebrek aan brandhout was, zijn alle takken er afgezaagd. De oude takkenstompen zijn nog zichtbaar.

Zie je ze?

Informatie uit De Eco Expeditie

Een grote boom verplanten is niet eenvoudig.

Vooral niet als je bedenkt dat de wortels van een boom onder de grond net zoveel ruimte innemen als de takken boven de grond. Voor het verplaatsen van een grote boom moet je dan ook een paar jaar uittrekken. Twee tot drie jaar voor het verplaatsen, steek je een deel van de wortels op enige afstand van de boom doormidden. Hierdoor gaat de boom veel kleine wortels ter hoogte van de afgestoken wortels maken. Het jaar erop doe je dat weer bij een ander deel.  Zo ontstaat een compacte kluit die voldoende wortels bevat om de boom succesvol te kunnen verplanten.

Voor het verplaatsen van deze boom gebruikten ze een speciale methode. Door horizontaal buizen te heien was het mogelijk een kabel onder de boom te krijgen, waaraan weer een zwaardere kabel werd vastgekoppeld, zodat er rijplaten onder de boom konden worden getrokken. Wil je meer weten over deze verplaatsing? Lees dan dit artikel. 

In 2018 werd er langs de Sportlaan nog een 80-jaar oude iep verplant. Bekijk het onderstaande filmpje hoe dat in z’n werk ging. 

Maak impact met De Eco Expeditie

Ontdek zelf hoe oud een boom is!

Aan een boom kun je niet eenvoudig zien hoe oud de boom is. Sommige bomen groeien snel, anderen langzaam. Sommigen bomen worden hoog en dik, anderen blijven relatief laag en dun. Ook de omgeving waar de boom staat is van invloed op zijn uiterlijk. Krijgt de boom voldoende voedsel, water en licht? Dan kan de boom sneller groeien. Is het een droge zomer? Dan groeit een boom bijna niet. 

De leeftijd van een boom kunnen we alleen achterhalen wanneer hij is omgezaagd. In de afgezaagde stam zien we dan verschillende ringen. Elke ring staat voor een levensjaar en zegt iets over de groeiomstandigheden van dat jaar. Is de ring dik? Dan is de boom dat jaar flink gegroeid. Is de ring dun? Dan ging het dat jaar niet zo goed met de boom. Wil je zelfs jaarringen tellen? Bekijk dan dit filmpje om te zien hoe dit werkt: 

De jaarringen van een boom
Zie jij het muurbloempje?
Volg de route

Dit verhaal over de kastanjeboom maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: