Welkom!

Bij De Eco Expeditie in
Mariahoeve, Den Haag. 

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

De grande dame onder de planten
Kijken bij De Eco Expeditie

Bij orchideeën denk je aan een magische klank en een tropisch imago, toch?

Je zou het niet zeggen, maar er komen ook een groot aantal soorten in Nederland voor. Één van deze soorten is de brede orchis. Hij lijkt veel op de rietorchis, maar stelt veel hogere eisen aan zijn groeiplek dan de rietorchis. Hij is dan ook behoorlijk zeldzaam. Het graslandje waar je nu voor staat was enkele jaren terug een behoorlijk ruig gebied. Toch groeiden er nog enkele brede orchissen. Door het landje maar tweemaal per jaar te maaien en het maaisel op te ruimen probeert de gemeente de brede orchissen een handje te helpen.

Meer weten over het maaibeleid van de gemeente Den Haag?
Lees dan dit artikel

Informatie uit De Eco Expeditie

Hoe kun je ze herkennen?

De brede orchis en de rietorchis zijn twee oer-Hollandse orchideeën die veel op elkaar lijken. Er zijn twee manieren om ze uit elkaar te houden. De brede orchis bloeit eerder dan de rietorchis. Meestal begint de rietorchis met bloeien in mei, vandaar de oude naam mei-orchis. Het blad is breder en meestal gevlekt. Vaak begint de plant al te bloeien voordat deze helemaal volgroeid is. 

De rietorchis bloeit meestal eind mei/ begin juni. Vroeger noemden men deze soort de juni-orchis. Van de rietorchis zijn twee vormen. Één met sterk gevlekte bladeren en één met ongevlekte bladeren. De vlekken zijn vaak ringvormig en lijken op pantervlekken. De brede orchis heeft dat niet. 

Veel orchideeën hebben wortelknolletjes die wel wat weg hebben van testikels. Daar komt ook de naam ‘orchis’ vandaan. De brede orchis en de rietorchis hebben dat niet. Hun wortels lijken sprekend op de hand van een mens. Vandaar de oude naam “handekenskruiden”. Hieronder zie je foto’s van diverse handekenskruiden, zoals de gevlekte orchis, bosorchis en de vleeskleurige orchis.

Loop iets terug naar dit bankje om de orchideeën te spotten.
Maak impact met De Eco Expeditie

Ga zelf op zoek naar orchideeën!

In Den Haag komen nog meer soorten orchideeën voor. Vooral in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg vind je diverse soorten.

Wil je de brede orchis en de rietorchis op je gemak kunnen bekijken? Breng dan half mei eens een bezoek aan de Heimanshof in het Zuiderpark of bekijk de zoekkaart.

Volg de route

Dit verhaal over orchideeën maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: