Welkom!
bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.
Helaas!
De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.
Oude bomen op een oude dierenweide
In deze – ruim 700 jaar oude – dierenweide staan eiken
van hoge leeftijd.
Je wandelt nu langs de Koekamp. Dit park heeft deze naam gekregen omdat er al honderden jaren dieren op deze weide lopen. Vroeger koeien en later herten. De oudste vermelding van de Koekamp is uit 1316! Veel bomen op de Koekamp zijn honderden jaren oud. Zo is er een eik waarvan we weten dat die omstreeks 1723 is gepland. Dat is ruim 40 jaar voordat Napoleon werd geboren! Veel andere eiken zijn jonger, maar hebben een imposante leeftijd. Denk je eens in wat deze oude bomen allemaal zouden kunnen vertellen, als ze zouden kunnen praten!
Eiken: Wat kun je
er eigenlijk mee?
Eiken zijn altijd al heel waardevol geweest. Eikenhout is hard, taai, heel duurzaam en goed bewerkbaar. De eikels zijn zeer voedzaam en waren vroeger heel belangrijk als voedsel voor dieren. Door de grote hoeveelheid looizuur zijn eikels ongeschikt als voedsel voor mensen. Het looizuur is ook de reden dat tot aan de Tweede Wereldoorlog – in grote delen van Nederland – de bast van jonge eiken werd geoogst. Met het looizuur uit de bast kon leer worden bewerkt.
Zomereiken kunnen heel oud worden. Maar omdat eikenhout zo waardevol is, zijn er in Nederland niet veel oude eiken. Onder normale omstandigheden kan een zomereik 300 – 400 jaar oud worden. Uitschieters van 500 tot zelfs 900 jaar zijn mogelijk, maar de oudste eiken in Nederland zijn gemiddeld tussen de 300 – 400 jaar oud.
Wat kun jij doen? Plant je eigen eikenboom!
De herfst is het ideale moment om zelf een eik te planten. We leggen je hier met een stappenplan uit hoe je zelf een eik kan planten:
Stap 1: Zoek een handje vol eikels bij elkaar.
Stap 2: Doe de eikels een paar minuten in een bak met water. De eikels die zacht zijn of drijven zijn niet goed en kun je weggooien.
Stap 3: Droog de goede eikels af en doe ze met wat potgrond in een plastic zak in de koelkast. Kijk af en toe of je al wortels ziet ontkiemen. (Je kan deze stap ook overslaan en gelijk de eikels in potgrond stoppen)
Stap 4: Haal na anderhalve maand de eikels uit de koelkast. Kies de eikel met de grootste wortel en stop deze met wat potgrond in een bloempot. Begraaf het worteltje, de eikel mag boven de grond uit steken.
Stap 5: Zorg ervoor dat de eikel regelmatig water krijgt. Als het goed is, zie je na een ongeveer een maand een groen sprietje omhoog komen.
Stap 6: Word je stekje te groot voor de bloempot? Plant ‘m dan op een mooie plek in de tuin.
Volg de route
Dit verhaal over de eikenboom maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.
Je kan heel gemakkelijk langs alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.
Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.
Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop om direct in de app naar de route te gaan.
Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd?
Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.