Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Onderwater beestjes
Kijken bij De Eco Expeditie

Ken jij deze waterbeestjes?

Onder het wateroppervlak ligt een verborgen, mysterieuze wereld. Verschillende beestjes kruipen namelijk rond over de waterbodem. Kleine en grote kevers, waterpissenbedden, bloedzuigers, libellenlarven en kokerjuffers. Kokerjuffers zijn de larven van kleine motjes. Zij bouwen een kokertje waarmee ze zichzelf beschermen. Zo verdwijnen ze minder snel in de maag van een vis of de larve van een libelle. Vissen schuilen graag tussen planten of tussen de wortels van een half in het water groeiende boom.

Informatie uit De Eco Expeditie

Fraai gekleurde insecten

Libellen en waterjuffers. Je kent ze wel. De sierlijke wezens die soms als helikopters boven het water patrouilleren of hulpeloos bij een waterplant fladderen. Weinig mensen weten dat deze dieren een groot deel van hun leven onder water doorbrengen. Volwassen libellen zetten hun eitjes net onder het wateroppervlak af. Uit deze eitjes komen de larven die leven van kleine waterdiertjes en visjes.

Regelmatig wisselen de larven van huidje en worden de beestjes steeds groter. Op een dag kruipen ze langs de stengel van een waterplant omhoog en kruipen ze uit hun huidje. Ze spreiden hun vleugels uit en vliegen weg, op zoek naar een partner.

Lees hier meer over de stappen in het leven van de libelle. Zie je ze al vliegen?

Maak impact met De Eco Expeditie

Help mee aan de biodiversiteit onderwater!

Vang waterdiertjes en voer ze in op deze siteDoor met dit onderzoek mee te doen, help je het onderzoekers van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterschappen om een beter beeld te krijgen van het waterleven.

Liever opzoek gaan naar beestjes boven het water? Ga zelf op zoek naar libellen! Speur in de zomer de waterkanten af en geef de libellen een naam met de libellenzoekkaart.

Volg de route

Dit verhaal over onderwaterbeestjes maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Mariahoeve, Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: