Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Vleermuishotel
Kijken bij De Eco Expeditie

Is dit saaie gebouw echt een vleermuishotel?

Zie je dit doodgewone kantoorpand voor je? En zie je al die kleine openingen in de muur? Door die openingen kruipen tientallen en misschien wel honderden kleine vleermuizen naar buiten om eten te gaan zoeken in het Haagse bos. Het is dan een drukte van belang van dieren die eten zoeken, teruggaan om hun jonkies de borst te geven en weer naar buiten gaan om hun buikje rond te eten, voordat het weer licht wordt. Maar ook in de winter is dit gebouw voor vleermuizen erg belangrijk. Dan verzamelen honderden vleermuizen uit de hele regio zich om hier te overwinteren.

Informatie uit De Eco Expeditie

Vleermuizen, ze lijken misschien eng, maar het zijn hele bijzondere beestjes.

Het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Dat doen ze in het donker, zodat ze niet door roofvogels worden gepakt. Ze vinden hun weg door hoge geluiden uit te stoten om vervolgens aan de hand van de echo obstakels voedsel te herkennen. Op een avond verslindt een vleermuis enorme aantallen insecten. Vleermuizen krijgen maar één jong per jaar en kunnen wel 20 jaar oud worden. Dat maakt ze erg kwetsbaar voor veranderingen in hun milieu.

Wetenschappers denken dat het vleermuizen ruim 30 jaar heeft gekost om het effect van het gebruik van DDT (bestrijdingsmiddel uit de jaren 70) te boven te komen. Wanneer vleermuizen terugkomen van een nacht insecten vangen, zwermen ze eerst een poosje rond hun verblijfplaats. 

Het ultrasone geluid van de vleermuizen dat je in het onderstaande filmpje hoort kun je alleen horen via bat detectors. Zonder deze detectors is dit vleermuis geluid niet te horen.

Video afspelen
Maak impact met De Eco Expeditie

Ga zelf op zoek naar vleermuizen!

Gebruik de vleermuis zoekkaart om de vleermuizen te herkennen.  

Er is een gebrek aan natuurlijke boomholten, maar je kunt de vleermuizen een handje helpen bij het creëren van een alternatief. Maak een kunstmatige verblijfplaats voor de vleermuizen en bouw een vleermuiskast voor in je tuin.

Volg de route

Dit verhaal over de vleermuizen maakt onderdeel uit van een route in deze wijk.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in het centrum van Den Haag te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: