Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Zomerse ijsvogel

De functie van de Zomervaart

De Zomervaart is een oude waterweg en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Haarlem als handelsstad. Vroeger werd de Zomervaart gebruikt voor boten om spullen te vervoeren en om het land te beschermen tegen overstromingen van de rivier. Later werden sommige delen van de Zomervaart straten en werden andere delen gedempt voor huizen en gebouwen. Tegenwoordig is het een unieke plek waar historische charme samensmelt met moderne stadsontwikkeling. 

Informatie uit De Eco Expeditie

De ijsvogel is een koukleum!

De zomervaart klinkt erg zomers, maar wist je dat de ijsvogel hier aan het einde van het jaar ook aanwezig is? Daar geniet de ijsvogel van een open uitzicht. De naam van deze vogel doet vermoeden dat deze vogel een echte wintergast is, maar de ijsvogel houdt juist niet van kou.
Zijn naam komt voort uit het feit dat hij in een strenge winter wel makkelijker te vinden is. Hij is dan aanwezig op zeldzame plekjes  om te vissen. Kijk naar de onderstaande video hoe de ijsvogel vist alsof het een koud kunstje is.

Als deze plekjes  vervolgens ook dichtvriezen, dan komt de blauw met oranje vogel in de problemen. Met de zachtere winters die we nu in Nederland hebben, lijkt het dus ook goed te gaan met de ijsvogel.

Informatie uit De Eco Expeditie

Invullen door Marjolein

 

Afval in het water tegengaan

Bij goede waterkwaliteit komen er in de Zomervaart veel vissen voor. Deze vissen zijn dan weer voedsel voor diverse vogels, waaronder de ijsvogel. Ga je op deze mooie plek picknicken? Neem dan al je spullen mee terug, voordat de vogels ermee vandoor gaan of voordat het in het water belandt.

Ook voor sportvissers is afval langs de waterkant een doorn in het oog. Daarom is het initiatief Vang5 gelanceerd. De sportvisser laat de visstek schoner achter dan die werd aantroffen door in 5 minuten 5 stuks afval mee te nemen. HSV Haarlem verbindt Vang5 aan alle activiteiten die zij organiseren. Ook sluiten zij met Vang5 aan bij landelijke opschoondagen.

Volg de route

Dit verhaal over de Zomervaart maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: