Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Reinier Snijders
In de spotlight!

De Vissersbocht

Je bent aangekomen bij Vissersbocht. Vroeger stond hier een arbeidershofje. Deze woningen waren in de 19e eeuw heel betaalbaar. Het was een fijne plek voor mensen die met hun handen werkten.  

Informatie uit De Eco Expeditie

Dieren vissen ook

Jagers  boven water
Vanuit de lucht moeten de hier aanwezige vissen vrezen voor een échte goede visser: de Aalscholver. Aalscholvers zijn grote donkere vogels die hun vleugels boven water uitstrekken om weer te drogen na een duik in het diepe.
Ze zijn zelfs zo goed met jagen dat veel vissers ze als tegenstander zien. Er werd daarom door mensen vroeger zo veel op gejaagd dat de vogel bijna uitstierf. Door ze te beschermen is de soort er wel weer bovenop gekomen.

Close up van de aalscholver

Jagers onder water
Naast vogels en vissers zwemmen er onderwater ook nog geduchte jagers rond. De snoek is daarvan de grootste in het Spaarne. 

De snoek is een geduchte jager

De aanwezigheid van deze vis kunnen we bovendien goed gebruiken om te zien of de waterkwaliteit in orde is. Deze stelt namelijk de hoogste eisen aan zijn jachtgebied

De snoek jaagt onder andere op de blankvoorn.

Het Vissershofje

De Vissersbocht is een onopvallende plek aan het Spaarne. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal zeker. In 1598 stond hier een aantal kleine huisjes aan het water, die samen het Vissershofje werden genoemd. Ook stonden er grote pakhuizen uit de 17de eeuw, waarin later de bekende roggebroodfabriek ‘H. Funke & Zoon’ werd gevestigd. Op oude schilderijen en tekeningen is te zien, dat de pakhuizen bijna helemaal tot aan het water stonden. 

Het waren eigenlijk grote achterhuizen bij de bebouwing van de Spaarnwouderstraat. Ervoor lag een zogenaamde ‘passentensteiger’ om een bootje aan te leggen. Tegenwoordig kun je vanaf de Houtmarkt via de Vissersbocht langs het water lopen.   

Ga lekker vissen in de Vissersbocht!

Zaklampvissen
Vissen spotten met een zaklamp wordt ook wel zaklampvissen genoemd.
Denk aan jonge karpers, baarsjes, voorns, grondels en andere soorten die ’s nachts actief zijn. Deze vissen worden aangetrokken door het licht en komen dichterbij, waardoor je ze gemakkelijker kunt zien. De meeste kans op succes is wanneer er weinig wind staat, zodat het water glad is. En het water moet uiteraard helder zijn. Ons advies: ga nooit alleen, veiligheid staat voorop. Zeker in het donker langs de waterkant.

Loodvrij vissen
Sportvissers gebruiken lood om hun vislijn te verzwaren, zodat het haakje met aas zinkt naar de gewenste waterdiepte. Lood hoort niet thuis in het water. Daarom zet de Sportvisserij zich in om in 2027 het vissen loodvrij te krijgen. Wist je dat je dat je nu ook kunt vissen met steen, beton en wolfraam? Dit zijn materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Om met deze loodvrije alternatieven te experimenteren organiseert HSV Haarlem omruilacties, waarbij leden van de vereniging lood gratis kunnen omruilen voor een loodvrij alternatief.

Volg de route

Dit verhaal over de Vissersbocht maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: