Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Reinier Snijders
In de spotlight!

Van Vissershofje naar Vissersbocht

In 1598 stond er al een kleine buurt genaamd het Vissershofje op de plek waar nu de Vissersbocht is. Het Vissershofje bestond uit vijf schattige huisjes en was een gezellige plek waar ambachtslieden woonden. In de vroege 19e eeuw was het een fijne woonplek voor mensen die met hun handen werkten. De straat kreeg zijn naam van deze buurt, ook al was het eigenlijk geen echte ‘hofje’ zoals we dat nu kennen.

Informatie uit De Eco Expeditie

Dieren vissen ook

Jagers  boven water
Vanuit de lucht moeten de hier aanwezige vissen vrezen voor een échte goede visser: de Aalscholver. Aalscholvers zijn grote donkere vogels die hun vleugels boven water uitstrekken om weer te drogen na een duik in het diepe.
Ze zijn zelfs zo goed met jagen dat veel vissers ze als tegenstander zien. Er werd daarom door mensen vroeger zo veel op gejaagd dat de vogel bijna uitstierf. Door ze te beschermen is de soort er wel weer bovenop gekomen.

Jagers onder water
Naast vogels en vissers zwemmen er onderwater ook nog geduchte jagers rond. De snoek is daarvan de grootste in het Spaarne. De aanwezigheid van deze vis kunnen we bovendien goed gebruiken om te zien of de waterkwaliteit in orde is. Deze stelt namelijk de hoogste eisen aan zijn jachtgebied

De snoek jaagt onder andere op de blankvoorn.

Invullen door Marjolein

Ga lekker vissen op de Vissersbocht!

Zaklampvissen
Vissen spotten met een zaklamp wordt ook wel zaklampvissen genoemd.
Denk aan jonge karpers, baarsjes, voorns, grondels en andere soorten die ’s nachts actief zijn. Deze vissen worden aangetrokken door het licht en komen dichterbij, waardoor je ze gemakkelijker kunt zien. De meeste kans op succes is wanneer er weinig wind staat, zodat het water glad is. En het water moet uiteraard helder zijn. Ons advies: ga nooit alleen, veiligheid staat voorop. Zeker in het donker langs de waterkant.

Loodvrij vissen
Sportvissers gebruiken lood om hun vislijn te verzwaren, zodat het haakje met aas zinkt naar de gewenste waterdiepte. Lood hoort niet thuis in het water. Daarom zet de Sportvisserij zich in om in 2027 het vissen loodvrij te krijgen. Wist je dat je dat je nu ook kunt vissen met steen, beton en wolfraam? Dit zijn materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Om met deze loodvrije alternatieven te experimenteren organiseert HSV Haarlem omruilacties, waarbij leden van de vereniging lood gratis kunnen omruilen voor een loodvrij alternatief.

Volg de route

Dit verhaal over de Vissersbocht maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: