Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Daan van Boerdonk
Overbrugging

De burgwal achter de haag

Je staat nu op de Hagebrug. De Burgwal stroomt hier onder je door en de brug verbindt de Hagestraat met de Raamsteeg. De naam van deze brug is afgeleid van het woord ‘Haag.’ Dit betekent tuin of bosje. Het heeft deze naam gekregen omdat de Hagestraat achter veel tuinen lag. Wist je dat de Hagebrug vroeger een ophaalbrug was? In 1965 was de brug erg versleten en vervangen door een vaste brug.

Bron: Gemeente Haarlem

Een verfroller als brug?

Als je goed kijkt zie je verder op de Lange Brug, ook wel Verfrollerbrug genoemd. Er ligt op deze plek al heel lang een brug. De laatste brug stamde uit 1932 en was een ijzeren ophaalbrug waarover ook de tramlijn Amsterdam- Zandvoort reed.

Bron: Noord-Hollands Archief Haarlem

Ter vervanging van de oude versleten brug ontwierp Thijs Asselbergs begin jaren negentig een nieuwe brug. Het ontwerp ziet eruit als een verfroller. In 2012 werd de brug gerenoveerd waarbij de gele unit – die dienst deed als brugwachtershuisje – werd vervangen door een volwaardige bedieningspost.

Bron: Architectuurcentrale Thijs Asselberg
Informatie uit De Eco Expeditie

Looppad voor dieren

De mens creëert wegen, tunnels en bruggen, maar dit kan een barrière zijn voor dieren. Mensen kunnen dan gemakkelijk de oversteek maken, maar dieren niet. Deze kunnen door randen van bruggen namelijk niet gemakkelijk hun route langs de oever vervolgen. De gemeente brengt daarom in kaart op welke plekken het maken van een dieren oversteekplek mogelijk is. De gemeente heeft de wens om onder de Verfrollerbrug een plankier te plaatsen. 

Een plankier is simpelweg een looppad over het water voor amfibieën en kleine zoogdieren. Door zo’n plankier kunnen dan zowel dieren als mensen hun bestemming bereiken. Als je graag wilt zien hoe dit eruit ziet zul je wel iets verder moeten lopen. Bij de Schalkwijkerbrug is zo’n plankier al te bewonderen!

Groene kikker

Geef dieren de ruimte in jouw ‘haag’

Dieren willen graag ook rondtrekken. Het zou mooi zijn als jij daar een steentje aan bij kan dragen.

Wist je dat het in een tuin beter is om heggen en hekwerken te plaatsen in plaats van een schutting waarmee je een tuin compleet afsluit? Hierin zitten namelijk ruimtes waar dieren zich tussendoor kunnen bewegen. Egels en andere dieren kunnen op deze manier hun leefgebied enorm vergroten. Zij kunnen in de nacht zelfs wel twee tot vijf kilometer afstand afleggen!

Ben je opzoek naar nog meer tips om dieren in je tuin te helpen? Of wil je weten aan welke groene activiteiten jij in Haarlem kan deelnemen?

Volg de route

Dit verhaal over de Verfrollerbrug maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: