Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Stichting Kapsalon
Buur(t)bloeiers

Verbinding door kunst

Heb je verderop de muurschilderingen op het Nagtzaamplein al gezien? Dit is tot stand gekomen door Stichting Kapsalon. De stichting brengt buurtbewoners samen door samen kunst te maken. Op deze manier ontmoet je mensen die je vanwege diverse verschillen normaal gesproken niet zou ontmoeten. De gedichten, muurschilderingen, kunstwerken en foto’s vormden de basis voor deze muurschilderingen.

Bron: Stichting Kapsalon
Bron: Gemeente Haarlem

De indrukwekkende erfenis van Pieter Teyler

Het Teylersplein is vernoemd naar de Haarlemse Pieter Teyler van der Hulst. Hij heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de stad Haarlem en daarbuiten. Hij was de oprichter van het Teylers Museum en zette een stichting op om educatieve en wetenschappelijke initiatieven te ondersteunen. Daarbij heeft de Teylers Stichting ook prijzen en beurzen uitgereikt ter erkenning van excellentie in wetenschap en kunst. Deze erkenning heeft bijgedragen aan de stimulatie van talent en innovatie in verschillende disciplines. Op deze manier heeft hij een blijvende erfenis achtergelaten, waar de Haarlemmers trots op en dankbaar voor zijn. 

Informatie uit De Eco Expeditie

Ontdek het spinnebosje!

Het Teylersplein wordt gezien als een buurtweb en is een perfect voorbeeld van buurtparticipatie. De gemeente had onderhoud gepland staan, maar hier konden de buurtbewoners niet langer op wachten. Ze gingen zélf aan de slag met nieuwe plannen voor het plein. Met behulp van een inzamelingsactie realiseerden ze een spinnebosje. Dit werd een plek waar kinderen kunnen bewegen en ontdekken. Het is een natuurspeeltuin met verschillende structuren ondergrond zoals gras, houtsnippers en steentjes. 

Wist je dat de spin geen insect is? Spinnen behoren tot de spinachtigen en je kan gemakkelijk het onderscheid maken omdat ze acht poten hebben in plaats van zes. Iemand die bang is voor spinnen noemen we een arachnafoob. Maar zij hoeven bij het spinnebosje niet bang te zijn. De naam is gecreëerd door de buurtbewoners en het betekent niet dat hier extra veel spinnen wonen. Mochten er toch spinnen zitten, wees dan gerust. Ondanks dat wij in Nederland en België een slordige 700 soorten spinnen kennen, zit er geen enkele gevaarlijke spin bij. Je kan gerust op ontdekking gaan in het spinnebosje.

Lekker buitenspelen

Lekker buitenspelen is goed voor je weerstand. Wil je meer natuurplekken in de omgeving ontdekken? Dan kan je onder andere terecht bij Natuurspeeltuin De Paddenpoel bij de Kweektuin in Haarlem.

Of wil je op een andere creatieve manier de natuur ontdekken? Ga samen op zoek naar digitale dierenkaarten in natuurgebieden!

Volg de route

Dit verhaal over het Teylersplein maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: