Welkom!
Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!
Helaas!
De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.
Hartelijk hofje
Een hartelijk welkom!
Welkom in het Teylershofje! Dit hofje werd gesticht in 1787 met een deel van de nalatenschap van bankier Pieter Teyler van der Hulst. Hij wilde een vredige plek nalaten, waar behoeftige ouderen omringd door rust en schoonheid hun dagen konden slijten. Dit hofje is dagelijks geopend tussen 10:00 – 18:00 uur en gesloten op zon- en feestdagen.
Sollicitatie voor een vredige woonplek
Pieter Teyler van der Hulst was een welvarende zijdefabrikant en bankier uit de 18e eeuw. In zijn testament bepaalde hij dat een deel van zijn nalatenschap moest worden gebruikt voor liefdadigheid doeleinden, waaronder de oprichting van een hofje voor behoeftige ouderen.
Het hofje heeft een imposante toegangspoort, met daarachter 24 woningen rondom een mooie binnentuin. Architect Leendert Viervant, die ook de ovale zaal in het Teylers Museum had ontworpen, moest van zijn opdrachtgever een ‘deftige en geschikte bouworde’ kiezen.
De bewoners van het Teylershofje, die nog steeds geselecteerd worden op basis van specifieke criteria, genieten hier in een gemeenschap van gelijkgestemden. Het hofje is een waardevol cultureel erfgoed in Haarlem en blijft een levendig symbool van Pieter Teyler’s geest en zijn bijdrage aan de stad.
Wist je dat er in Haarlem heel veel van dit soort hofjes bestaan? Ook hier gelden vaak toelatingsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, de staat van gezondheid en de relatie met de stad. Bij enkele hofjes is het nog gebruikelijk om referenties te verstrekken die het goede karakter en geschiktheid voor het gemeenschapsleven aantonen.
Dieren over de vloer
De traptredes van het Teylershofje bestaan uit Belgisch blauwe hardsteen en deze vind je vaak terug in oude binnensteden. In deze traptreden kun je fossielen spotten. Fossielen zijn versteende delen van dieren die heel lang geleden leefden. Wat je terugziet in het gesteente zijn veelal schelp- en weekdieren die stierven in de zee en waarvan resten op de bodem fossiliseerden. Hieruit kan je dus ook afleiden dat veel plekken onder het zeeoppervlak hebben gelegen.
Fossielen zitten vaak vast in harde stenen en kunnen terechtkomen in vloeren of traptreden van oude panden. Je herkent de fossielen aan hun bijzondere vormen en kleuren. Kan jij de diversiteit van deze kleine dieren terugvinden in de stenen rond het Teylers Hofje?
Nog meer fossielen spotten?
In het oude centrum van Haarlem wemelt het van de trappen van Belgisch hardsteen. Kijk bijvoorbeeld eens goed bij Parkeergarage de Appelaar, De Hoofdwacht, De Waag of de St. Bavokerk. Heb jij al een fossiel gespot? Laat het dan weten aan Paleontica. Zij zetten het op de fossielen kaart van Nederland.
Het Teylers Museum in Haarlem is daarnaast ook een geweldige plek om fossielen te bekijken. Dit museum beschikt over een indrukwekkende collectie fossielen van verschillende periodes en regio’s. Je kunt er fossielen van prehistorische dieren, planten en andere overblijfselen bewonderen.
Volg de route
Dit verhaal over het Teylershofje maakt onderdeel uit van een route.
Je kan heel gemakkelijk langs alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.
Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.
Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.
Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd?
Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.