Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Patrick van Zundert
Hartelijk hofje

Een hartelijk welkom!

Welkom in het Teylershofje! Dit hofje werd gesticht in 1787, kort na het overlijden van Pieter Teyler. Hij wilde een vredig toevluchtsoord creëren waar ouderen in armoede konden wonen, omringd door rust en schoonheid. Het hofje is ontworpen als een rechthoekige binnenplaats, omgeven door kleine huisjes met een karakteristieke architectuur uit die tijd.

Sollicitatie voor een vredige woonplek

Pieter Teyler van der Hulst was een welvarende zijdefabrikant en bankier uit de 18e eeuw. In zijn testament bepaalde hij dat een deel van zijn nalatenschap moest worden gebruikt voor liefdadigheid doeleinden, waaronder de oprichting van een hofje voor behoeftige ouderen.
De bewoners van het Teylershofje, die nog steeds geselecteerd worden op basis van specifieke criteria, genieten hier in een gemeenschap van gelijkgestemden. Het hofje is een waardevol cultureel erfgoed in Haarlem en blijft een levendig symbool van Pieter Teyler’s geest en zijn bijdrage aan de stad.

Wist je dat er in Nederland heel veel van dit soort hofjes bestaan? Ook hier gelden vaak toelatingsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, de staat van gezondheid en de relatie met de stad. Bij enkele hofjes is het nog gebruikelijk om referenties te verstrekken die het goede karakter en geschiktheid voor het gemeenschapsleven aantonen. 

Bron: Noord-Hollands Archief Haarlem
Informatie uit De Eco Expeditie

Dieren over de vloer

De traptredes van het Teylershofje bestaan uit Belgisch blauwe hardsteen en deze vind je vaak terug in oude binnensteden. In deze traptreden kun je fossielen spotten. Fossielen zijn versteende botten van dieren die heel lang geleden leefden. Wat je terugziet in het gesteente zijn veelal schelp- en weekdieren die stierven in de zee en waarvan resten op de bodem fossiliseerden. Hieruit kan je dus ook afleiden dat veel plekken onder het zeeoppervlak hebben gelegen. 


Fossielen zitten vaak vast in harde stenen en kunnen terechtkomen in vloeren of traptreden van oude panden. Je herkent de fossielen  aan hun bijzondere vormen en kleuren. Kan jij de diversiteit van deze kleine dieren terugvinden in de stenen rond het Teylers Hofje?

Nog meer fossielen spotten?

In het oude centrum van Haarlem wemelt het van de trappen van Belgisch hardsteen. Kijk bijvoorbeeld eens goed bij Parkeergarage de Appelaar, De Hoofdwacht, De Waag of de St. Bavokerk. Heb jij al een fossiel gespot? Laat het dan weten aan Paleontica. Zij zetten het op de fossielen kaart van Nederland. 

Het Teylers Museum in Haarlem is daarnaast ook een geweldige plek om fossielen te bekijken. Dit museum beschikt over  een indrukwekkende collectie fossielen van verschillende periodes en regio’s. Je kunt er fossielen van prehistorische dieren, planten en andere overblijfselen bewonderen. 

Volg de route

Dit verhaal over het Teylershofje maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: