Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Haarlems Dagblad
Van A naar B

De voordelen van het spoor

De Oerkap ligt zoals je ziet direct naast het spoor. Wist je dat een spoorweg een positieve bijdrage aan de natuur kan leveren? Zo is er vaak aan beide kanten van het spoor een onbebouwde groenstrook te vinden. Hier kunnen plantensoorten, dieren en insecten zich gemakkelijk verspreiden. Zaden kunnen bijvoorbeeld tussen de onderdelen komen te zitten en bij een rijdende trein gemakkelijk verspreiden.

Historie van de Drijfriemfabriek

Door de industriële revolutie waren drijfriemen, waarmee met 1 motor meerdere machines aangedreven konden worden, in opkomst. In 1801 kwam op deze plek de Droste Drijfriemfabriek. Het pand heeft daarna verschillende eigenaren en functies gekend. Zo zat er een manege, een fietsenwinkel en kon je hier wasmachines verruilen. Uiteindelijk kwam het pand in handen van de gemeente, maar werd het in gebruik genomen door krakers. Sociale ondernemers maakten hier muziek of hadden een atelier. Ook kwamen de eigenaren van horeca onderneming ‘De Oerkap’ in dit pand. 

De gemeente besloot om het pand te verkopen aan een projectontwikkelaar. De verkoop ging uiteindelijk niet door en het beheer van het gemeentemonument kwam in handen van horeca onderneming De Oerkap. De horeca bleef bestaan, maar er werden ook 8 ruimtes gecreëerd voor lokale muzikanten en ondernemers. 

De buurt startte het initiatief ‘Stop uitverkoop Oerkap’ omdat zij deze bruisende plek wilden behouden. De horecaondenemers hebben na hard werken en vele onderhandelingen het pand in 2021 kunnen kopen van de gemeente. De gemeente stelde de voorwaarde dat het pand intact moest blijven. Het moest passen in het stadsgezicht van Haarlem. Bekijk hier de toekomstplannen van dit pand.

Wist je dat de bekende band Chef’Special hier altijd heeft gerepeteerd? Misschien is in dit creatieve pand wel een bekend nummer ontstaan!

Kijken bij De Eco Expeditie

Natuur Netwerk Haarlem

Je ziet hier bij de Oerkap een perfect voorbeeld van verschillende verbindingen. Je ziet hier een autoweg, spoorweg, strand en het Spaarne. Het komt allemaal samen op 1 plek en is dus met elkaar verbonden. Ook voor de natuur zijn verbindingen heel belangrijk. De mens heeft de natuur echter door groot grondgebruik opgesplitst in talloze kleine stukjes groen.  Dit is niet fijn voor planten en dieren, want zij hebben behoefte aan grotere stukken land en aan verbindingen tussen de stukken groen.

Natuur Netwerk Haarlem probeert in deze behoefte te voorzien door waardevolle natuur in Haarlem te beschermen en waar mogelijk verbindingen tussen de groene gebieden in de stad en het buitengebied mogelijk te maken. 

Ook groene tuinen van de inwoners van Haarlem spelen hier een belangrijke rol in. Wist je dat alle privé tuinen in Haarlem samen optellen tot 5km2? Dat is zo’n 10 keer het Vondelpark! Als dat allemaal groen en verbonden zou zijn, doen we de natuur een groot plezier.

Eten uit de natuur

Één van de planten die je kunt vinden in de omgeving van de Oerkap is de braam. Als de braam rijp is, kan je hier creatief mee aan de slag. Wat dacht je van zelfgemaakte bramenjam? Of juist een heerlijk gebakje met bramen? Zorg ervoor dat je de bramen hoog plukt en je ze thuis nog wel even goed wast voor gebruik. Daarnaast tref je hier ook brandnetels aan. Dit is voor veel mensen geen favoriete plant vanwege zijn stekende bescherming, maar wist je dat je hier gemakkelijk thee van kan zetten? Lees hier hoe je het maakt. Ben je daarnaast nog andere bijzondere planten tegengekomen? Geef het door!

Volg de route

Dit verhaal over de Oerkap maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: