Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Jeanette Burink
Gevangen verleden, bevrijde toekomst

Een bijzonder ontwerp

De Koepelgevangenis is ontworpen door W.Z. Metzelaar en gebouwd tussen 1899 en 1901. Door het ronde ontwerp – ook wel ‘Panopticon principe’ genoemd – was het mogelijk voor gevangenisbewaarders om gemakkelijk vanaf een toren in het midden alle gevangenisdeuren in de gaten te houden. Hierdoor was er een minimum aantal gevangenisbewaarders nodig. Hetzelfde ontwerp is ook in Arnhem en Breda gebouwd.

Een bijzondere plek met een nieuwe bestemming

De Koepel in Haarlem bestond uit gestapelde cellenringen met in totaal 240 cellen. Het leven in de gevangenis was zwaar. Door de opzet hadden de gedetineerden onderling nauwelijks contact.  

Bron: Noord-Hollands Archief Haarlem

De leeftijd en geschiedenis van de koepel zijn blijvend zichtbaar. De Koepel is in een rijke decoratieve periode gebouwd. De interieurafwerkingen van het administratiegebouw, de woningen en ook de koepel zelf zijn typisch eind-negentiende eeuws, met zachte kleuren en details aan de buitenzijde.


De gevangenis maakt nu ruimte voor onderwijs, kantoren, horeca, cultuur, conferentieruimte en bioscoop. Ook is het pand aan de slag gegaan met duurzaamheid. De akoestiek, binnenklimaat, energieverbruik en het energielabel zijn verbeterd. De omgeving kan binnenkort nog meer biodiversiteit en groen in de openbare ruimte verwachten.

Informatie uit De Eco Expeditie

Welke dieren zijn geschikt als gezelschapsdier?

Opsluiting van mensen is een zware straf, maar als het om dieren gaat ligt dit ingewikkelder. Het is bewezen dat huisdieren bijdragen aan mentale gezondheid en helpen tegen eenzaamheid. 


Er wordt ondertussen wel kritisch gekeken welke huisdieren geschikt zijn als gezelschapsdier. Daarom bestaat er de
‘positieflijst’. Hierin stonden alle zoogdieren die zonder veel voorwaarden gehouden mogen worden. Deze gaat per 1 juli 2024 waarschijnlijk vervangen worden door de ‘huis- en hobbydierenlijst’.

Help de dieren aansterken!

Een vogel vliegt het liefst buiten, maar als je een ziek of verwond vogeltje ziet is het goed dat het tijdelijk (binnen) wordt opgevangen.
Het Vogelhospitaal in Haarlem verleent hulp aan vogels in nood. Het doel is de vogel aan te laten sterken en zo snel mogelijk terug te laten keren in de vrije natuur! 

Hetzelfde geldt voor de egels in Haarlem. Egel Opvang Haarlem vangt ze voor een korte tijd op om de egels te laten aansterken. De meeste egels komen in de herfst binnen: jonge egels en baby’s die zichzelf niet kunnen redden. 

Volg de route

Dit verhaal over de Koepelgevangenis maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: