Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Haarlemmerstroom.nl
Monumentale metamorfose

Makers op het Haarlemmer Stroom terrein

Welkom op het Haarlemmer Stroom Terrein! Een terrein met veel monumentale panden waar nieuw leven wordt ingeblazen en waar sommige panden nog in originele staat zijn. Je staat nu naast de Nieuwe Vide, ook wel ‘werkplaats’ genoemd. Het gebouw huisvest een uiteenlopend aantal kunstenaars, ambachtslieden en andere makers. De makers kraakten het voormalig administratiekantoor (destijds de benaming) in de jaren ’80. Toen was kraken nog heel gewoon.

Bron: Haarlemmerstroom.nl
Informatie uit De Eco Expeditie

Onverwachte bewoners in oude panden

Haarlem zit in een energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan. Er wordt hard gewerkt om duurzamer te leven en bouwen. In het geval van cultuurhistorische panden kan dat erg lastig zijn. Ook vanwege mogelijke onverwachte bewoners. Juist vanwege scheurtjes en gaatjes zijn veel gebouwen ook in gebruik door dieren. De verduurzaming en woningbouw komt op deze manier in direct conflict met de biodiversiteit van de stad. Er is daarom op veel plekken aandacht voor een grootschalig onderzoek naar de aanwezigheid van vogels en vleermuizen. Op die manier kan tijdig een alternatief onderdak worden opgezet.

Wist je dat je bij het isoleren van spouwmuren ook risico loopt om vleermuizen op te sluiten? Je ziet ze vaak niet, maar daarbij hoor je ze ook niet. Vleermuisgeluiden kun je namelijk niet met je eigen oren horen. Hier is een vleermuisdetector voor nodig. Deze zetten het ultrasone geluid dat ze gebruiken voor navigatie, jacht en communicatie om naar hoorbare tonen voor de mens. 

Video afspelen

Bij het isoleren van je huis kun je ook andere diertjes tegenkomen, zoals zwaluwen en mussen. Zwaluwen maken graag gebruik van holtes onder dakranden waar ze nestjes maken. Het is goed om te onderzoeken of dit voor je eigen woning ook het geval is, voordat je begint met isoleren. 

Toen & nu

Toen
In 1902 opende Haarlem een eigen Lichtfabriek. Deze zorgde niet alleen voor energie, maar er ontstonden ook werkplekken en woningen voor personeel in deze buurt. In de loop der jaren kwam er een nieuwe kolenstokerij, twee gashouders, een kolenschepinrichting, een directiegebouw, een kleine elektriciteitscentrale en werd er een nieuwe turbinehal bijgebouwd. De panden werden gebouwd in de neoclassicistische stijl en zijn met deze prachtige details nog steeds herkenbaar. Haarlem zat nooit meer zonder verlichte straten en de fabriek bloeide op. Rond 1960 werd aardgas ontdekt dit betekende het einde voor De Lichtfabriek als elektriciteitscentrale. 

En nu
De naam van het terrein veranderde van ‘Nieuwe Energie’, naar ‘Het Haarlemmer Stroom Terrein’.
Er zijn veel plannen om het terrein te moderniseren. Op het terrein zijn de laatste jaren twee moderne bedrijfspanden gebouwd. Het moet een gebied worden met een inspirerende mix van bedrijvigheid en cultuur, evenementen en horeca. Waar mensen ondernemen, bijdragen, genieten en verbinden. Waar de energie van Haarlem (opnieuw) gaat stromen. 

Maak onderdak voor dieren!

Maak een kunstmatige verblijfplaats voor de vleermuizen en bouw een vleermuiskast voor in je tuin. Bekijk hier hoe je ook onderdak kan bieden aan andere dieren, zoals zwaluwen en huismussen.

Dieren laten diverse sporen achter. Wist je dat de sporen van de uil wel heel bijzonder zijn? Zij braken namelijk voedselresten op die zij niet kunnen verteren. Deze uilenballen kan je ook thuis onderzoeken om te kijken wat ze hebben gegeten.

Volg de route

Dit verhaal over het Haarlemmer Stroom Trrein maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: