Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: René Kuiken
De groene (tram)baan

De groene Esplanade

Je bent aangekomen bij een smal stadspark langs de Amsterdamsevaart. Het park heeft de naam ‘Groene Esplanade’ gekregen. Het is ontworpen door Landschapsarchitect Martijn Al in samenwerking met stedenbouwkundige René Kuiken en vele actieve bewoners. In 2021 won dit stadspark de Lieven de Key Penning van de Gemeente Haarlem, vanwege de kwaliteitsverbetering van de leefomgeving.

750 meter aan stadspark

Het bewonersinitiatief De Groene Esplanade is een mooi voorbeeld van ‘Right to Challenge’. Dit is een mogelijkheid voor de ‘uitdagers’ om het budget en de verantwoordelijkheden voor het beheer en groenonderhoud op een bepaalde locatie over te nemen van de gemeente. De bewonersgroep is met het 750 meter lange stadspark aan de slag te gaan, maar de uitdaging was groot. De Esplanade is namelijk aangelegd op de fundering van de Blauwe tram, die van 1904 tot 1957 van Amsterdam naar Zandvoort reed. De bodemkwaliteit was niet goed en hierdoor overleefde de eerste haag het niet.

Er was te weinig ruimte voor zijn wortels en er lag ook veel puin in de bodem. Nadat er werd geïnvesteerd in bodemverbetering lukte het wel met de tweede haag. Deze is nu onderdeel van een bijzonder en groen stukje Haarlem.

Informatie uit De Eco Expeditie

Groenafval verzamelen

Het is de wens van de bewoners om van de Groene Esplanade een bosachtig plantsoen te maken. Het aanplanten van struiken en kleine inheemse bomen zorgt voor bodemverbetering door hun wortelsystemen goed tot ontwikkeling te laten komen. Naast de bezoekers plukken ook zeker de dieren de vruchten hiervan.

Op de Groene Esplanade staat een wormenhotel. Wormen breken groenafval namelijk goed af tot nuttige voedingsstoffen voor planten. Het compost uit dit wormenhotel wordt door bewoners thuis opgespaard. Ook wordt het groenafval van de Esplanade verzameld in een takkenril die door de bewoners is aangelegd door het verzamelen van wilgentakken. De takkenril is nu een verzamelplek voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. 

Pitch je idee!

Heb jij ook mooie plannen voor Haarlem? Pitch je idee tijdens het Initatievencafé! Bij deze bijeenkomst is iedereen welkom om samen Haarlem nog mooier, duurzamer of socialer te maken. Pitch je idee, stel je hulpvraag, verbreed je netwerk en wie weet komt jouw plan tot leven. Het Initatievencafé wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Interesse? Neem contact op met de organisatie van Gemeente Haarlem.

Volg de route

Dit verhaal over de Esplanade maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: