Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Van stadsverdediging naar stadspark

De handtekening van Zocher

Je staat nu vlakbij het park ‘De Bolwerken’. Een ontwerp in landschapsstijl van de beroemde Haarlemse architect Jan David Zocher jr. De ontwerpen van Zocher zijn erg artistiek: hij was erg goed in het brengen van eenheid en spanning in zijn ontwerpen. Hij hield van reliëf, licht-donkerwerking, ronde bochten en verre zichtlijnen. Herken jij zijn handtekening in dit park?

Omtovering tot stadspark

Het park ‘De Bolwerken’ is een bekend begrip in Haarlem. De vestingswallen of bolwerken waren in de 19e eeuw niet meer nodig als stadsverdediging en Zocher heeft de bolwerken omgevormd tot stadspark. Dit was niet het enige werk van Zocher. Zo nam hij het werk van zijn vader over bij Paleis Soestdijk en ontwierp hij onder andere het Vondelpark in Amsterdam, de achtertuin van Slot Zeist en de Keukenhof. In Haarlem zie je de hand van de Zochers terug in de Haarlemmerhout, het Frederikspark, het Kenaupark en begraafplaats Akendam (Kleverpark).

Aan de overzijde van de Bolwerken, ten noorden van de Kloppersingel, lag de kwekerij van de familie Zocher, waar bomen en vaste planten werden gekweekt.

Tip! Er is ook een route van de Eco Expeditie in het centrum van Haarlem. Hier kom je ook langs andere werken van Zocher, zoals het Kenaupark. 

Informatie uit De Eco Expeditie

Monumentale bomen

De Zochers vonden diversiteit van de natuur erg belangrijk en zij brachten graag een ode aan de verscheidenheid van de natuur. Sommige van de – door de Zochers aangeplante –  bomen staan nog steeds in de Bolwerken.

Wist je dat bomen een monumentale status kunnen krijgen? Ben je benieuwd naar de monumentale bomen in Haarlem? Neem een kijkje op deze bomenkaart.

Klik eerst op kaartlagen en dan beschermwaardige houtopstanden of bomen. Zoom in op de kaart, zodat de groene rondjes een binnenstip krijgen. Klik vervolgens in de legenda op monumentaal karakter.

Oude bomen vervullen een belangrijke functie. De bladeren en takken bieden ruimte voor insecten, terwijl de stam weer ruimte biedt voor nestplaatsen van vogels. Dit is een geschikt plekje vanwege de vele holtes en vertakkingen. Daarnaast zijn bomen belangrijk voor CO2 opname,  nemen en slaan ze water op en zorgen ze ervoor dat Haarlem iets koeler wordt.

Ga opzoek naar bomen en jaarringen!

Aan een boom kun je niet eenvoudig zien hoe oud de boom is, maar dit is wel makkelijk te achterhalen wanneer hij is omgezaagd. Het onderste deel van een boom met wortels, dat overblijft na het kappen heet ook wel een boomstobbe. Als je richting de Prinsenbrug loopt, aan de zuidzijde, kun je een aantal boomstobbes vinden. Op de boomstobbes kun je opzoek naar jaarringen! 

Misschien vindt je het leuk om te onderzoeken welke bomen je in dit park tegenkomt? Download dan de gratis ObsIdentify app op je telefoon via de App Store of Google Play. Dit is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten en dieren kan opsporen. 

Volg de route

Dit verhaal over de Bolwerken maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: