Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Rijksdienst voor cultureel erfgoed
Onrust voor de poort

De 19 eeuwse stadspoort

Je staat nu bij de Amsterdamse Poort. De Amsterdamse Poort is de enige overgebleven stadspoort van de 14 stadspoorten die Haarlem rijk was. De poorten werden in de 19e eeuw gesloopt omdat zij stadsuitbreiding in de weg zouden staan.

Bron: Rijksdienst voor cultureel erfgoed

Poort verdediging

Vroeger had Haarlem een hoge stadsmuur. Je kon alleen de stad in via een van de vele stadspoorten. De meeste stadspoorten zijn verdwenen, maar de Amsterdamse Poort staat er nog. Het poortgebouw bestaat eigenlijk uit twee delen. Een hoge hoofdpoort in gotische bouwstijl, gebouwd rond 1435 en een lagere voorpoort, gebouwd rond 1485. 

Volgens een legende vochten de vrouwen van Haarlem onder ‘leiding’ van scheepsbouwer en houthandelaar Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) mee tegen de Spanjaarden tijdens de verdediging van Haarlem in de tachtigjarige oorlog. Iets verderop aan de Spaarnwouderstraat stond het woonhuis van Kenau Simonsdochter Hasselaer en haar man Nanning Gebrantszoon Borst, ter hoogte van nummer 57. Nanning overleed ver voor het Beleg van Haarlem, Kenau nam de zaken over. Bij de Amsterdamse Poort is een bronzen beeld geplaatst ter nagedachtenis aan Kenau en de vrouwen van Haarlem.

Bron: Teylers Museum

Bij de Amsterdamse Poort is een bronzen beeld geplaatst ter nagedachtenis aan Kenau en de vrouwen van Haarlem.

Informatie uit De Eco Expeditie

Uitheemse soorten

Vastgestelde landsgrenzen geven aan welk grondgebied behoort tot een land. Voor diersoorten is dit een heel stuk minder duidelijk, want zij verplaatsen zich het liefst ongehinderd door gebiedsgrenzen. Een goed voorbeeld hiervan is de Amerikaanse rivierkreeft.
Rivierkreeften leven in zoet water en zijn door mensen vanuit Amerika naar Nederland gebracht. Ze voelen zich hier heel goed thuis en kan je ze nu in bijna overal in Nederland terug vinden. Zowel in het water als soms zelfs op het land, want rivierkreeften kunnen prima een stukje over het land lopen naar het volgende slootje.

Een rivierkreeft is een lekker hapje voor mensen, vogels en vissen. Soms vind je daarom wel eens pootjes of scharen op het voetpad en weet je dat een vogel daar een lekker maaltje heeft gehad.

Rivierkreeften lijken een beetje eng, maar zijn niet gevaarlijk of giftig en ze zullen geen mensen of huisdieren aanvallen. Wel kunnen rivierkreeften redelijk agressief reageren wanneer ze benaderd worden.

De Amerikaanse rivierkreeft

Heb jij een rivierkreeft gespot?

Voor het vissen op rivierkreeften heb je een vergunning nodig, anders is het verboden om de rivierkreeft te verplaatsen, verhandelen of vangen. 

Wat kun je wel doen? Je waarneming doorgeven! Hierdoor ontstaat er een beter beeld van welke soorten rivierkreeften voorkomen in Nederland en hoe zij zich verspreiden. 

Wil jij diverse rivierkreeften herkennen? Dat kan met behulp van de rivierkreeftwijzer!

Volg de route

Dit verhaal over de Amsterdamse Poort maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: