Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Michiel Verbeek
Wiekslag

De Adriaan molen in volle glorie!

Zie je daar aan de overkant van het water de molen? Dat is de iconische Adriaan molen! De molen werd oorspronkelijk gebouwd in 1779, maar werd verwoest door brand in 1932. De Haarlemmers zamelden geld in voor de heropbouw van de molen en dit lukte. Na de restauratie in 2002 staat de molen er weer in volle glorie. Wat een prachtig plaatje, vind je niet?

Bron: Noord-Hollands Archief Haarlem

Verschillende functies van de molen

De molen heeft verschillende functies gekend. De molen was eerst een trasmolen, waarbij tras werd gebruikt voor waterdicht cement. Daarna werd er snuiftabak geproduceerd en later diende de molen als korenmolen.

Informatie uit De Eco Expeditie

Wintergasten, zomergasten of backpackers

De molenaar houdt rekening met de natuur. Hij zet de wieken stil vanwege de komst van trekvogels. Er zijn verschillende groepen trekvogels. Zo heb je wintergasten die in de wintermaanden in Nederland overwinteren. Denk hierbij aan de Koperwiek. Deze reist vanuit Scandinavië om aan de koudere temperaturen in het noorden te ontsnappen. Naast zijn mooie bruinwitte gespikkelde borst heeft hij kenmerkende koper kleurige vlakken op zijn zij.

De grutto is een zomergast. Dit is een weidevogel die ook nog eens onze nationale vogel is!

Zomergasten wisselen af met de wintergasten en keren voor de zomer weer terug. Daarnaast heb je ook doortrekkers, waarvoor Nederland slechts een tussenstop is of dwaalgasten die per ongeluk in Nederland eindigen. Er zijn ook jaargasten, die het gehele jaar in Nederland blijven. Denk hierbij aan de topper en het roodborstje. Wist je dat er naast een vogeltrek ook een vlindertrek bestaat? Ze zijn in grote getalen en vliegen soms helemaal naar Afrika. De atalanta en kolibrievlinder vliegen in één keer naar Zuid-Europa.  Daarbij kunnen ze ook nog snelheden halen van 50 kilometer per uur!

Ontdek het zelf!

Ben je nieuwsgierig naar de molen? Kom langs! Er worden leuke rondleidingen gegeven in deze werkende molen. Binnen in de molen is er gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis en werking van de molen. 

En wil je zelf ook vlinders leren herkennen? Dat is heel eenvoudig!

Volg de route

Dit verhaal over de Adriaan Molen maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: