Zie je dat tussen de bomen? Als je op de juiste plek in de Wijngaardtuin staat, dan kun je de St. Bavokerk zien. Daar word je misschien ook wel een beetje stil van.
Een geliefde plek voor veel dieren
De Wijngaardtuin is een bijzondere plek. Het is hier stil en rustig, terwijl je in het hartje van de Haarlemse binnenstad bent! De bewoners verzorgen zelf de tuin en voegen steeds weer nieuwe items toe, die de natuur verrijken. Het is een geliefde plek voor wilde bijen, zweefvliegen, allerlei wilde planten en zelfs vleermuizen. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Dat doen ze in het donker, zodat ze niet door roofvogels worden gepakt. Ze vinden hun weg door hoge geluiden uit te stoten om vervolgens aan de hand van de echo obstakels voedsel te herkennen. Deze geluiden zijn alleen zo hoog, dat de bewoners dit niet kunnen horen. Je hebt hier een bat detector voor nodig. Ondanks de vele diersoorten, blijft het dus nog steeds rustig. Zo blijft het nog steeds een stille en bijzondere plek in de drukke binnenstad.
Zocher’s stadstuin
Deze tuin is in de 15e eeuw ontstaan als ommuurde kloostertuin. En eigenlijk is hij altijd als tuin in gebruik geweest. In 1888 ontwierp de Haarlemse tuinarchitect Louis Paul Zocher en grote nieuwe stadstuin in landschapsstijl. De dikke zomereik en de paardenkastanjes die hij tekende, staan er nog steeds! Misschien kun je nog meer bomen vinden die toen door Zocher zijn geplant. En waar zou de naam ‘Wijngaardtuin’ eigenlijk vandaan komen?
Er is een gebrek aan natuurlijke boomholten, maar je kunt de vleermuizen een handje helpen bij het creëren van een alternatief. Maak een kunstmatige verblijfplaats voor de vleermuizen en bouw een vleermuiskast voor in je tuin.