Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Groen Ommetje
Groen ommetje

Welkom in de route van de Eco Expeditie Haarlem!

Je hebt de eerste stoeptegel van de Eco Expeditie in Haarlem centrum gescand. Goed bezig! Dit is een route van 11 opvallende stoeptegels die verspreid liggen in het centrum van Haarlem. Het is een gratis wandelroute van 6km, waar wij je meer informatie geven over de natuur en historie van Haarlem. Laten we beginnen!

Informatie uit De Eco Expeditie

Dieren rondom het station

Het busplein is een versteend gebied met een aantal oude bomen, zoals Platanen, Rode Esdoorns en Tulpenbomen. Het wemelt hier niet alleen van de mensen, maar ook van de (verborgen) dieren. Op dit busplein worden de achtergelaten etensresten van reizigers gulzig opgegeten door duiven. Deze duiven zijn dan ook weer een makkelijke prooi voor de Slechtvalk, die steeds vaker voor komt in Haarlem. Ook de Zilvermeeuw en Mantelmeeuw laten zich steeds vaker hier op het busplein zien. Vaak zie je ze juist vanuit de lucht loeren op grotere voedselresten. En dit zijn niet de enige dieren rondom het versteende busplein. 

Onder het spoorviaduct – boven de Jansweg – is een broedplaats aangetroffen van de kerkuil. Deze kerkuil zit hier omdat hij niet bezocht wil worden door te veel mensen. Dat deze kerkuil in het centrum voorkomt, zegt wel dat er in de omgeving voldoende voedsel te vinden is, zoals woelmuizen, spitsmuizen, vogels en ongewervelde dieren als wormen. 

Kerkuil
Kerkuil
woelmuis
Woelmuis

Een station in Art nouveau-stijl

De stoomlocomotieven ‘Arend’ en ‘Snelheid’ trokken in 1839 de allereerste trein met 38 kilometer per uur van Amsterdam naar Haarlem. Het station dat Haarlem destijds bouwde, bestaat niet meer. Het werd gesloopt toen de spoorbaan verhoogd werd.

Het huidige stationsgebouw is uit 1908. Als enige stationsgebouw in Nederland is het ontworpen in Art Nouveau-stijl. Dat is te zien aan de fraaie tegeltableaus, de belettering en de sierlijke plant- en diermotieven die verwerkt zijn in de architectuur. In 1913 kreeg architect Dirk Margadant een zilveren medaille van de stad, als waardering voor zijn prachtige ‘Gesammtkunstwerk’.

Help mee!

Bij deze route van De Eco Expeditie komen we langs diverse mooie plekken. Denk aan de Wijngaardtuin, het Egelantierstuin en Het Nieuwe Kerksplein. Je leert onder andere hoe je een vleermuiskast maakt, hoe belangrijk het duinwater in Haarlem was en hoe je de waterkwaliteit van het Spaarne meet. Daarbij nemen we je mee in het verleden van Haarlem en ben je tegelijkertijd 300 calorieën aan het verbranden. Een informatieve, inspirerende en gezonde activiteit om Haarlem te verkennen!

Volg de route

Dit verhaal over het station maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: