Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Stoeptegel 5 - Eco Expeditie
Slingeren door de stad

Het Spaarne

Het Spaarne is een oude veenrivier. Waar nu het Haarlemmermeer is, was in de prehistorie een heel groot hoogveengebied. Dit was in staat heel veel neerslag vast te houden, terwijl het hierdoor steeds hoger werd. Hierdoor zocht het water een weg naar beneden via kleine stroompjes. Dit groeide uit tot grote rivieren, waaronder ook het Spaarne.

Paling
Informatie uit De Eco Expeditie

Heb je goed in het water gekeken?

Wist je dat palingen geboren worden in de oceaan en in het zoete water in Europa uitgroeien tot volwassen palingen? Pas na 15 tot 25 jaar is de paling volwassen. Ook in het Spaarne komt paling voor. In het Boezemgemaal in Spaarndam (onderdeel van de gemeente Haarlem) is een vispassage aangebracht om het makkelijker te maken voor glasaaltjes om van zout naar zoet water te zwemmen.

Eco Expeditie Haarlem - Spaarne Haarlem - Stoeptegel 5
Bron: Noord Hollands Archief

Het verloop van het Spaarne is bochtig

Het Spaarne meandert met zijn S-vorm al eeuwen door de Haarlemse binnenstad. Veel van de activiteiten die Haarlem groot maakten waren mogelijk door de ligging aan dit water.

In de 12de en 13de eeuw is de rivier in de binnenstad vernauwd en diende het als belangrijke waterverbinding voor het transport van goederen. Haarlem werd gesticht in 1245 en is ouder dan Amsterdam. Vanwege de gunstige locatie bloeide de stad al gauw op. Sindsdien is er weinig veranderd aan het Haarlemse straatbeeld. De binnenstad is het oudste gedeelte van Haarlem. De stad is in de vroege Middeleeuwen ontstaan uit een nederzetting op de strandwal, waar de oude handelsroute tussen Noord- en Zuid-Holland en de rivier het Spaarne elkaar het dichtst naderen.

Zie je De Waag op de hoek van de Damstraat en het Spaarne? Vroeger was het hier een drukte van belang. Alle lading die per schip aankwam, werd verscheept met de tredmolen en gewogen in de Waag. Op het schilderij van Berckheijde (1660-1698) in het Frans Halsmuseum is dat nog goed te zien.

Bezoek het Teylers Museum!

Ben je ook zo nieuwsgierig naar het ontstaan van (natuur)verschijnselen? Neem een kijkje in het Teylers Museum! Dit is hét museum over natuurwetenschappen. Geschikt voor jong en oud. En wist je dat dit het eerste en oudste museum van Nederland is? 

Volg de route

Dit verhaal over het Spaarne maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: