Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Stoeptegel 10 - Eco Expeditie
Bron: Noord Hollands Archief Haarlem
De wasstraat voor paarden

Omdat je vroeger geen auto’s had

Als je op het midden van de brug staat, zie je dan de aflopende kade? 

Eco Expeditie Haarlem - Jansstraat Haarlem - Stoeptegel 10
Bron: Noord Hollands Archief Haarlem
Informatie uit De Eco Expeditie

Traditioneel personenvervoer

Het paard had vroeger een belangrijke rol. Het diende namelijk als lastdier in de stad. Op veel plaatsen waren smederijen gevestigd voor het beslaan van de paarden, stallen en koetshuizen. Ook werden de paarden ingezet voor het personenvervoer. Was je rijk? Dan had je een koets met daarvoor een prachtig paard galopperen. Je staat nu bij een paardenwasstraat, die door veel paarden vroeger is gebruikt.
Eco Expeditie Haarlem - Jansstraat Haarlem - Stoeptegel 10
Bron: Noord Hollands Archief Haarlem

Lekker scrubben!

Een paardenwasstraat? Ja, dat bestond echt! In veel oude steden bevonden zich vlakbij de stadspoorten een zogeheten paardenwed. Hier werden vermoeide en vuile paarden na een lange rit of een dag hard werken gedrenkt en gewassen. In sommige plaatsen is het paardenwed nog terug te vinden in de straatnamen, zoals in Om’t Wedde in Montfoort. Maar ook Haarlem kent een huis dat ‘Paardenwed’ heet, en vernoemd is naar de aflopende kade waarlangs de paarden het water in konden lopen. Dit paardenwed is nog duidelijk te zien. De paarden waden zo’n 20 meter door het water en konden bij de Korte Jansbrug weer omhooglopen. Een echte paardenwasstraat!

Wist je dat er nog meer wasstraten voor paarden in Haarlem waren?
Bijvoorbeeld bij de Grote Houtpoort en de Raamsingel. 

Over schoonmaken gesproken…

Via het Spaarne stromen kleine plastic deeltjes naar de zee. Er wordt momenteel gewerkt aan een breedteonderzoek naar een Bubble Barrier. Dit is een hypermodern bellenscherm dat zorgt dat er geen plastic uit het Spaarne naar de Noordzee wordt afgevoerd. De bubbel barrier vangt 86% van het afval af van circa 1mm groot. Het zou geweldig zijn als dit gerealiseerd kan worden. Maar in de tussentijd kun je zelf ook een bijdrage leveren aan het schoner maken van de Haarlemse grachten. 

Supmission is een organisatie waarbij je vanaf je SUP-board het water ontdekt en tegelijkertijd afval uit het water schept. 

Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf een elektrische boot georganiseerd het water op te gaan om afval uit het water te vissen met De Pinguin. Samen maken we Haarlem schoner!

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: