Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Stadse tegenstellingen
Stadse tegenstellingen

Versteend he?

Je staat nu op het Nieuwe Kerksplein. Zeker in de zomermaanden kan het hier erg heet worden. Dit komt door het gebrek aan groen, terwijl deze stoeptegel vlak bij de entree van een groen hofje ligt. Je begeeft je dus op een plek met stadse tegenstellingen.

Informatie uit De Eco Expeditie

Toch kun je groen spotten!

Hoewel het Nieuwe Kerksplein erg versteend is, beschikt het wel over korstmossen, zoals kalkschotelkorst, gebogen mos en schildmos. Op het – oude, bemoste, kalkrijke – metselwerk, komt ook muursla voor met gele bloemen. Ook zijn er kleurrijke vogels die hier rondstruinen, zoals de Gele kwikstaart en de Halsbandparkiet. 

Je staat nu voor de ingang van het Proveniershof. Via het Proveniershof kom je bij de winkelstraat uit. De gemeenschappelijke tuin van het Proveniershof is recentelijk opgeknapt en er zijn veel leuke wilde planten en grote bomen, zoals Taxus en Kaukasische vleugelnoot. Een unieke plek om te wonen!

Eco Expeditie Haarlem - Nieuwe Kerksplein Haarlem - Stoeptegel 7
Bron: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed

Versieren op straat

Lieven de Key was in de 17e eeuw stadsbouwmeester van Haarlem. Hij heeft daardoor veel openbare Haarlemse gebouwen ontworpen, zoals een deel van het stadhuis en de Vleeshal. Hij bouwde in een stijl die bekendstaat als de Hollandse Renaissance. Zijn gebouwen zijn van baksteen, met veel details en versieringen in natuursteen.

Bron: Charles Duijff

In 1613 bouwde De Key een prachtige toren naast een middeleeuwse kapel. In 1648 liet de stad op deze plek een nieuwe kerk bouwen, speciaal voor de protestantse eredienst. De toren van Lieven de Key mocht blijven staan. Architect Jacob van Campen ontwierp een grote nieuwe kerkzaal en zette die tegen de toren aan. Als je goed kijkt, zie je wel dat de kerk veel minder versieringen heeft en een heel andere bouwstijl; hij lijkt op een klassieke tempel. Toch is de Nieuwe Kerk wel een beetje versierd. Kun je de zonnebloem vinden, die Jacob van Campen aan de buitenkant heeft aangebracht?

Eco Expeditie Haarlem - Nieuwe Kerksplein Haarlem - Stoeptegel 7
Bron: Gildehaarlem.nl

Duik de hofjes in!

Je staat vlakbij de ingang van het Proveniershof. Dat is de groene deur met het gele bordje erop. 

Hofjes zijn een echt Nederlands verschijnsel. In Haarlem staat het oudste hofje, uit 1395. Dit is het hofje van Bakenes. Het Proveniershof is in 1704 gesticht en heeft een rijke geschiedenis. Deze plek is met onderstaande deur te betreden. De woningen van het Proveniershof waren geen vorm van liefdadigheid, maar waren bestemd voor de gegoede burgerij, die zich met een eenmalige betaling van 3000 gulden konden inkopen om later onderdak en voeding te krijgen. Zie het als een soort verzorgingshuis. Je bent welkom om dit hofje te betreden. Ben je ook benieuwd naar de overige hofjes in Haarlem? 

Volg de route

Dit verhaal over het Nieuwe Kerksplein maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: