Je staat nu op de Nieuwe Gracht. Deze gracht loopt van west naar oost en beschikt over een prachtig uitzicht.
Biertje?
In veel steden in de Middeleeuwen, bestond er een voortdurend tekort aan schoon drinkwater. Je werd snel ziek bij het drinken van water uit de stadsrivieren, want er werd onder andere afval gedumpt. Bij Haarlem was dit anders geregeld.Het water in Haarlem kwam – en komt nog steeds – vanaf het westen uit de duinen. Er stroomt kwelwater uit het duinmassief via de Houtvaart, Haarlem in. Dit duinwater is kalkhoudend en hard water. Het bestond uit 90% schoon drinkwater en dat was handig voor het brouwproces van bier. Daar maakte Haarlem gretig gebruik van.
De Haarlemse bierbrouwerij focuste zich vooral op export. Vanwege de goede bereikbaarheid van vaarwater, verkocht Haarlem bier naar vele plekken in Nederland. Het Spaarne was dus zeer belangrijk voor de aanvoer van grondstoffen en de afzet van het eindproduct bier.
Nieuwe vergroting
Het ging hierdoor zeer goed met de economie in Haarlem. In de 17e eeuw barstte Haarlem bijna uit zijn voegen. De stad was volgebouwd. Het stadsbestuur begon daarom in 1671 aan de ‘Nieuwe Vergroting’. Dat was een grote uitbreiding aan de noordzijde van de stad met nieuwe vestingwerken eromheen. Er kwamen ook twee nieuwe grachten. Langs de Nieuwe Gracht – die eerst Herengracht heette – verrezen statige huizen van steenrijke koopmansfamilies. Het lijkt wel een Amsterdamse gracht! Op oude foto’s zie je dat er vroeger veel hoge bomen langs de gracht stonden. Dat was heel gewoon. Kijk maar eens op de stadskaart uit de 17de eeuw.
Word burgerwetenschapper!
Schoon en gezond water is belangrijk. Niet alleen voor de mensheid, maar ook voor de dieren in het water. Meld je aan als burgerwetenschapper en meet de waterkwaliteit van het Spaarne. Neem watermonsters en zoek naar waterdiertjes. Volg een gratis training en ontvang een meetkit, waarmee je de waterkwaliteit in kaart brengt.