Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Villa's voor mens en dier
Villa's voor mens en dier

Het Kenaupark

Kijk om je heen! Zie je dat dit park vol zit met natuur? En wat een prachtige villa’s vind je niet? Er hangt hier ook een uilenkast. Je kan deze zien vanaf de locatie waar je nu staat. Heb je hem al gespot?

bosuilen in de stad
Informatie uit De Eco Expeditie

De Bosuil

Het park is ontworpen door Zocher met een variatie aan bomen: een soort hortus. In de loop der tijd zijn veel diersoorten te gast geweest in het park. Opvallend is dat grotere roofvogels het gebied aandoen, zoals de Havik, Sperwer en Bosuil. De laatste heeft er ook jaren jongen voortgebracht.

Heb jij de uilenkast al gespot?

De Bosuil is een middelgrote uilensoort van ongeveer 38 centimeter hoog. De nestplaats in het Kenaupark is niet toevallig. Het Kenaupark is omgeven door parkbossen: de Bolwerken, de Parklaan en aan de andere kant de Spoorwegdriehoek. Er is een kans dat je de Bosuil overdag spot. Overdag rusten ze veelal en drukken ze zich dicht tegen een boomstam aan. Dat is ‘s nachts wel anders. Ze maken graag de grenzen van hun territorium kenbaar.

bosuil

Aangezien de Bosuil een vrij groot territorium heeft, kan ook verwacht worden dat hij al jagend grote afstanden aflegt. Sommige nachten is het stil, maar andere nachten hoor je de Bosuil hard roepen. Als er één mannetje begint, dan reageert de rest daar direct op. Soms ontstaat er zelfs een duet tussen man en vrouw.

Villa’s in pasteltinten

In 1867 werd er een prachtige reclametekening gemaakt voor een nieuw villapark in Haarlem. De tekening toont het park ‘in vogelvlucht’, dus zoals een vogel het uit de lucht zou zien. Dat geeft een mooi overzicht!

Twee beroemde Haarlemse landschapsarchitecten, vader en zoon Zocher, tekenden een groen park met daaromheen een aantal villa’s in vrolijke pasteltinten, zoals roze, lichtblauw en lichtgeel. Aan de oostkant kwam een groot gebouw met negen grote woonhuizen in een rijtje. De bewoners van het Kenaupark genoten hier van een heerlijke groene omgeving om in te wandelen en woonden toch midden in de stad. Toch was het niet zo luxe wonen als je misschien zou denken. Wist je dat die grote witte huizen vroeger nog helemaal geen badkamers hadden? Dat was in 1868 nog helemaal niet zo gewoon als nu. 

Wil je meer weten over Zocher? Bekijk dan deze site.

roodborst in een vogelbadje

Maak een vogelbadje!

Vogels worden niet alleen blij van vogelhuisjes, maar ook van vogelbadjes. Ze gaan graag het water in om hun veren waterafstotend te maken. Ze maken zichzelf eerst nat en verspreiden daarna een vettig smeersel over de veren. Dit smeersel wordt aangemaakt in een klier. Wil je zelf zien hoe een vogel zich wast en poetst in jouw tuin? Ga dan zelf aan de slag!

Volg de route

Dit verhaal over het Kenaupark maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem, centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: