Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Eco Expeditie Haarlem - Grote Markt Haarlem - Stoeptegel 9
Bron: Jur Engelchor Fotografie
Ridders en stenen dieren

Nachtbrakers

Als je bij schemering of nacht naar de Grote of St. Bavokerk kijkt, heb je dan wel eens iets voorbij zien fladderen?

Eco Expeditie Haarlem - Grote Markt Haarlem - Stoeptegel 9
Informatie uit De Eco Expeditie

Fladderende vrienden over de vloer

De Grote of St. Bavokerk is een belangrijke vestigingsplaats voor de Dwergvleermuis. De schatting is dat er meer dan 300 individuen de winter doorbrengen. Voorheen zwierven ze door de kerk, maar dit was natuurlijk niet hygiënisch voor de kerkgangers. Ook veroorzaakte het schade aan monumentale objecten zoals het Müller-orgel.

Als oplossing zijn er nu verblijfsruimten op de zolders van de kerk aangebracht. Er zijn invliegmogelijkheden gecreëerd. Daarnaast zijn acht grote verblijfskasten gerealiseerd samen met de vrijwilligers van De Vrienden van de Grote Kerk. Hier overnacht ook een groot aantal vogels, zoals Kauwen. De oorspronkelijke toegangen voor de vleermuizen zijn gesloten met als gevolg dat er nauwelijks nog sterfte van vleermuizen in de kerk optreedt.

Eco Expeditie Haarlem - Grote Markt Haarlem - Stoeptegel 9
Bron: NOS.nl

Een Grote Markt om mee te pronken

De Grote Markt is altijd de belangrijkste plek in de stad geweest. Kijk maar naar de belangrijke gebouwen die hier staan. Het Stadhuis met haar statige Gravenzaal komt uit de 13ee eeuw, toen de graven van Holland hier een jachtslot bouwden. Op ’t Sant – zoals de Grote Markt toen heette – werden riddertoernooien gehouden.

In de 16e en 17e eeuw werden de handelaren en burgers van Haarlem steenrijk. Zij bouwden aan de Grote Markt een prachtige Vleeshal, vlakbij de St. Bavokerk, om te laten zien hoe trots ze waren op het succes. Misschien kun je wel raden welk gebouw dat is. En wist je dat er in die tijd ook ooievaars midden in de stad woonden? Kijk maar eens goed op het onderstaande schilderij uit de 17e eeuw!

Schilder: Pieter Jansz. Saenredam

Dieren bingo!

Ga op zoek naar verschillende dieren op de grote markt. We hebben een dieren bingokaart voor je samengesteld. Van vissen tot schapenkoppen. Lukt het jou om ze allemaal af te kruisen?

Ook in de bestrating zijn dieren in de vorm van fossielen te zien. Zo ook in de voet van Standbeeld van Laurens Janszoon Coster. In het centrum van Haarlem zijn nog meer fossielen te zien in de gevels of bestrating. Heb jij al een fossiel gespot? 

Volg de route

Dit verhaal over de Grote Markt maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: