Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Gezonde oase

Je staat nu in de Egelantierstuin. Dit maakt deel uit van een groene gordel tussen de Gedempte Oude Gracht, de Gasthuisvest en Kampervest. Een plek met veel geschiedenis.

Informatie uit De Eco Expeditie

Een groene gordel

De Egelantierstuin was een tuincomplex dat oorspronkelijk bij het ziekenhuis (Elisabeth Gasthuis) hoorde. Het is een klein park, dat aansluit aan een aantal wooneenheden. Mensen hebben vaak in dit gedeelte van de stad zelf geen tuin. Het is ’s nachts afgesloten met een tweetal toegangspoorten.

Kenmerkend hier zijn statige bomen en gazon met Stinzenplanten. Dit zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf de 16e eeuw werden (en worden!) aangeplant. Vooral op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Oorspronkelijk komen sommige soorten Stinzenplanten uit Nederland, of hebben ze een lange reis afgelegd, bijvoorbeeld vanuit Azië. Haarlem heeft zelfs haar eigen stinzenplant; het Haarlems klokkenspel. Deze is weer op steeds meer plekken te bewonderen en zelfs voor in de eigen tuin te koop bij de Kweektuin.

Rustpunt in de stad

In 1576 woedde er een hevige brand in Haarlem. Grote delen van de stad werden in de as gelegd, ook het ziekenhuis (Gangolf Gasthuis) aan de Botermarkt. Het stadsbestuur wees in 1581 het bijna verlaten Minderbroedersklooster aan als bouwlocatie voor een nieuw ziekenhuis. Dit Sint-Elisabeths gasthuis was bedoeld voor arme mensen. Wie rijk was, werd thuis verpleegd. Het gasthuis had een ruime binnentuin, waar houten huisjes stonden, waar patiënten met besmettelijke ziekten werden verzorgd. Nu is de Egelantierstuin een verborgen rustpunt in de stad. 

Gezond snacken

Wil je ook dat vogels jouw tuin weten te vinden? Maak een lekkere vogel snack!
In de winter moeten vogels extra hard hun best doen om voedsel te vinden. Zorg goed voor de vogels en help ze een handje! Er zijn tientallen ideeën om een vogelsnack in elkaar te knutselen.
Maak hier razendsnel een vogel snack!

Volg de route

Dit verhaal over de bolwerken maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Spacetime Layers.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Spacetime Layers al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: