Welkom!

Bij De Eco Expeditie in het centrum van Haarlem.

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Eco Expeditie Haarlem - Botermarkt Haarlem - Stoeptegel 8
Bron: Jur Engelchor Fotografie
Buurtgroen

Mooi he!?

Heb je de vele potten en planten zien staan in smalle straatjes van de Vijfhoek? Deze zijn allemaal door bewoners aan de leefomgeving toegevoegd. Bij de herinrichting van de Barrevoetstraat worden groenslingers tussen de gevels aangebracht, om zo de smalle straat toch te vergroenen. Wat een fotogeniek plekje he?

Informatie uit De Eco Expeditie

Een duurzame buurt creëer je zelf!

In een stad is groen belangrijk. Ook in smalle straten hebben we voldoende groen nodig. Waar er weinig plaats is voor bomen, kan soms gekozen worden om een groenslinger over de straat te laten zwieren. Een groenslinger is een slinger van klimplanten die vanuit twee geveltuinen over de straat worden geleid. Niet alleen zijn planten mooi om te zien, maar ze geven de straat ook kleur en geur. 

Veel huizen hier hebben geen tuin. Bewoners zetten daarom bloempotten en bankjes neer bij hun voordeur en leggen geveltuintjes aan. Het levert een buurt op met een groen karakter en veel levendigheid op straat.

Eco Expeditie Haarlem - Botermarkt Haarlem - Stoeptegel 8
Bron: Noord Hollands Archief Haarlem

Boter, kaas en eieren

Je begeeft je op dit moment ook vlak bij de botermarkt. Hier is iedere vrijdag een biologische markt. Buurtbewoners en andere Haarlemmers kopen hier verse biologische producten zoals bloemen, vis, groente, noten, brood en paddenstoelen. Lokaal inkopen doen is niet alleen goed voor de planeet, maar de kwaliteit is vaak ook beter. En zeg nou zelf, het ruiken, voelen en proeven van deze producten is toch ook leuk?!

Eco Expeditie Haarlem - Botermarkt Haarlem - Stoeptegel 8
Bron: Noord Hollands Archief Haarlem

Wist je dat veel markten nog steeds zijn vernoemd naar wat er vroeger werd verhandeld? Zoals de Riviervismarkt, de Friese Varkensmarkt en de Oude Groenmarkt. En je kunt het vast al raden, hier op de Botermarkt kochten mensen vroeger boter, kaas en eieren. Gelukkig stonden er veel bomen op dit plein, waardoor de zuivel ook in de zomer een beetje koel bleef. Ook nu profiteren mensen in deze buurt, de Vijfhoek, van verkoelend groen in de stenige straten. Bekijk hier hoe je zelf kan bijdragen aan een groene buurt.

Bron: Mizzle Media

Haarlem gaat op groen!

Als je een smalle strook tegels vervangt door groen, kan regenwater makkelijker wegstromen in de bodem. De oppervlakte van een enkel geveltuintje is misschien klein, maar bij elkaar leveren de minituintjes een mooie bijdrage aan een groener Haarlem.

Wil je inspiratie op doen voor adoptie van boomspiegels of het aanleggen van een geveltuin? Klik op de button hieronder.

Volg de route

Dit verhaal over de buurtgroen maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem centrum te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: