Welkom!

Bij De Eco Expeditie in Haarlem Oost!

Helaas!

De Eco Expeditie is alleen toegankelijk met de mobiele telefoon.

Bron: Roos Braaksma
Er chocola van maken

Een lekker luchtje…

Zie je dit industriële complex voor je? In dit monumentale pand zijn nu 40 appartementen gebouwd. Maar wist je dat hier vroeger de Nederlandse chocoladefabriek Droste gevestigd zat? Ze produceerden cacaopoeder en chocolade. Wat moet het hier lekker geroken hebben!

Het historische Droste terrein

De locatie van de Nederlandse Chocoladefabriek was ideaal voor de aanvoer van grondstoffen en het verschepen van afgewerkte producten. Het linker gebouw is ontworpen door de Haarlemse Architect Jacob van den Ban en gebouwd in 1911. Het rechter gebouw is iets nieuwer. Het is ontworpen door Johannes Jacobus Noppen en gebouwd in 1922. In 2007 is begonnen met het moderniseren van het historische Droste terrein. De branderij en het rijksmonument met de vertrouwde Droste verpleegster erop, zijn allebei gebleven en gerestaureerd.

Bron: Noord Hollands Archief Haarlem

Het terrein moest toekomstbestendig worden en de buurtbewoners helpen nog steeds graag een handje mee. Ze hebben in samenwerking met de gemeente plannen gemaakt om de buurt aan te passen op het veranderende klimaat. Zo zijn er een geveltuintjes, en groenvakken aangelegd en spelen de bewoners een rol in het beheer en onderhoud hiervan.  

Informatie uit De Eco Expeditie

De rol van het water

Wist je dat de productie van een gemiddelde chocoladereep (225 gram) circa vierduizend liter water gebruikt?! Dat staat gelijk aan tachtig douchebeurten!

Water is steeds vaker een onderwerp in het nieuws. We ervaren vaak zware regenval in de herfst en grote droogte in de zomer.

De hoogte van het grondwater heeft grote invloed op planten. Hoe dieper de wortels, hoe gemakkelijker ze aan water komen. Bebouwing en betegeling staat goede opname en afvoer van water in de weg. Door te vergroenen kunnen we hier iets aan doen.  Als we meer groen aanplanten, kunnen bomen en planten veel water opnemen uit de grond. De grond dient dan als een soort spons bij hevige regenval. 

Er zijn hierdoor initiatieven gestart om de tegels te wippen en dit te vullen met groen. Als er groen in de plaats komt van tegels draagt het bij aan minder wateroverlast doordat het water makkelijker de bodem in kan. Zo werden er tijdens het NK-tegelwippen in 2023 in Haarlem bijna 54.000 tegels gewipt en verdiende Haarlem de 14e plek van de grote gemeenten. 

Het NK tegelwippen

Doe mee met het NK tegelwippen door tegels uit jouw tuin te verruilen voor groen. En houd deze website in de gaten voor de Haarlemse tegelwip actiedagen om Haarlem mee groen te kleuren.

Volg de route

Dit verhaal over de Droste Fabriek maakt onderdeel uit van een route.

Je kan heel gemakkelijk langs  alle natuurweetjes in deze route navigeren met de navigatie app Storytrails.

Heb jij deze app nog niet?
Download deze dan hier.

Na het installeren van de app, klik je op de onderstaande knop.

Heb jij de navigatie app Storytrails al op jouw telefoon geïnstalleerd? 

Klik dan direct op de onderstaande knop om naar de De Eco Expeditie in Haarlem Oost te gaan.

Logo Eco Expeditie

Mede mogelijk gemaakt door: